Trei zile de doliu naţional în Haiti pentru victimele uraganului Matthew

Haiti a anunţat trei zile de doliu naţional, începând de duminică, pentru sutele de oameni care au murit la trecerea uraganului Matthew în această săptămână, informează DPA şi AFP. Cel puţin 336 de persoane şi-au pierdut viaţa, 211 au fost rănite şi patru sunt date dispărute după trecerea furtunii, a anunţat sâmbătă Serviciul de protecţie civilă a ţării. Uraganul, care a lovit marţi Haiti, a devastat suprafeţe întinse din această ţară săracă. Unele rapoarte mass-media au crescut cu mult bilanţul, dar o cifră exactă este dificil de stabilit întrucât regiunile cele mai afectate din sud-vest sunt încă izolate. Unii aleşi locali din zonele sinistrate estimează şi ei că bilanţul oficial subevaluează amploarea dramei. Toată partea de sud a ţării a fost inundată de ploi torenţiale şi măturată de vânturi foarte puternice, ore în şir. Intensitatea uraganului era la acel moment de categoria 4, cu vânturi de 230 km/h. Aproximativ 1,3 milioane de persoane — dintr-o populaţie de 10,3 milioane, au fost afectate de trecerea sa. Dintre acestea, peste 750.000 au nevoie de asistenţă umanitară, potrivit Biroului pentru afaceri umanitare al ONU (OCHA). „Mai mult de 1.000 de case au fost inundate şi sute au fost complet distruse”, a declarat generalul Ajax Porto Pinheiro, comandantul misiunii ONU de stabilizare în Haiti, după ce a efectuat un survol asupra zonelor afectate. De asemenea, au fost distruse sau avariate şcoli, întreprinderi, drumuri şi poduri.

„Palmieri de cocos au fost dezrădăcinaţi, plantaţii de banane distruse — este şi o catastrofă ecologică“, a spus el. Parcele agricole au fost complet distruse în unele regiuni. Cei mai mulţi oameni din zonă trăiesc din agricultură, ceea ce înseamnă că furtuna le-a distrus mijloacele de subzistenţă, anticipându-se o criză alimentară foarte severă pentru jumătate din ţară.

De asemenea, pericolul de epidemii este foarte mare şi trebuie furnizată apă potabilă curată cât mai repede posibil, avertizează specialiştii. Până acum au trimis ajutoare Statele Unite, Cuba, Columbia şi Venezuela.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI