Retrospectiva săptămânii

Orice lege care ameninţă băncile are ca efect deprecierea leului

Zilele acestea asistăm la repetarea scenariului din lunile februarie – aprilie, atunci când băncile comerciale, cărora li s-au alăturat voci din BNR, trâmbiţau că votarea şi aplicarea Legii „Dării în plată” va avea ca efect destabilizarea sistemului financiar.

Mai mult, în ziare apăreau texte cu chenar negru (ferpar) care anunţau că asupra României se va revărsa o mare năpastă, chiar dacă băncile stau pe un munte de cash cu care nu ştiu ce să mai facă.

Noua marotă a băncilor, care nu mai sunt locale cu excepţia câtorva, este legea conversiei creditelor în franci elveţieni. Este o situaţie cu care s-au confruntat şi zlotul sau forintul atunci când au fost votate legi asemănătoare de către parlamentele suverane.

Iar vina este dată pe situaţia din pieţele internaţionale, unde nişte computere lăsate să funcţioneze de capul lor au prăbuşit lira sterlină („flash crash”) la 1,1491 dolari, un nou minim al ultimilor 31 de ani. Sau de ieşiri de pe titlurile de stat româneşti, investitorii fiind „speriaţi” de îndrăzneala de a se ameninţa monopolul băncilor.

Ieşiri de capital care au loc exact când agenţia de rating Standard&Poor’s a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt, în valută şi în monedă locală, la BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă.

Cu atât mai „ciudată” este evoluţia leului, în condiţiile în care BNR a micşorat recent rezervele minime în valută ale băncilor de la 12 la 10%.

Aceste mişcări au produs creşterea cursului euro de la 4,4484 lei, la începutul perioadei, la 4,4949 lei, la finalul ei, care reprezintă maximul ultimelor trei luni.

La sfârşitul intervalului piaţa s-a deschis la 4,4770 lei, iar tranzacţiile s-au realizat între 4,4610 şi 4,5150 lei, cu închiderea la 4,5090 – 4,5120 lei. Nu este de aşteptat ca BNR să intervină în piaţă, având în vedere că culoarul de fluctuaţie acceptat este +/- 3%.

Cursul dolarului american a crescut de la 3,9591 lei, la începutul perioadei, la 4,0411 lei, maxim al ultimelor două luni, la finalul ei, într-o şedinţă în care cotaţiile au fost cuprinse între 4,013 şi 4,055 lei.

Media monedei elveţiene, care a fluctuat pe pieţele internaţionale între 1,09 şi 1,098 franci/euro, a încheiat intervalul la maximul ultimelor două luni de 4,1160 lei.

Perechea euro/dolar a scăzut de la 1,1244, la începutul intervalului, la 1,1104 dolari, la finalul acestuia, ca efect al deprecierii semnificative a lirei sterline. Odată trecut efectul psihologic, euro a revenit pe creştere şi a închis pe pieţele americane la 1,1201 dolari.

Schimbarea de direcţie a survenit după publicare datelor privind piaţa muncii din SUA, unde numărul de slujbe noi a scăzut luna trecută la 156.000 iar şomajul a urcat de la 4,9 la 5%.

Uncia de aur a cunoscut cea mai proastă săptămâna din acest an, preţul ei coborând la Londra până la 1.241 dolari, minimul ultimelor patru luni.

Analiza cuprinde perioada 3-9 octombrie 2016.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI