După 10 ani, Suceava are din nou lector francofon

> Noul lector, Benoît Gustot, este profesor de limba franceză în Bruxelles

Benoît Gustot, profesor în Bruxelles, este noul lector francofon de la Universitatea Suceava, el fiind câştigătorul unui concurs organizat printr-un proiect promovat de Agenţia Universitară a Francofoniei cu sprijinul Guvernului Valoniei.

Profesorul universitar sucevean Sanda-Maria Ardeleanu, preşedinte al delegaţiei României în Adunarea Parlamentară a Francofoniei, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, după zece ani, Universitatea din Suceava are din nou lector francofon.

Ea a spus că în Suceava, prin Biroul Francez, dar şi prin USV, se promovează francofonia şi francofilia, în Bucovina existând un grup de susţinători ai francofiliei, iar cu sprijinul IŞJ Suceava şi al profesorilor de limbă franceză se organizează săptămânal acţiuni, între care vizionări de filme.

Ardeleanu a subliniat că prezenţa unui lector francofon, care să susţină această mişcare, este benefică, iar în ultimii 10 ani a făcut diverse demersuri alături de Primăria Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava pentru atragerea unui lector francofon, dar fără rezultate.

Ea a explicat că acest deziderat a fost reuşit însă cu sprijinul Agenţiei Universitare a Francofoniei şi a delegaţiei Valonia­-Bruxelles de la Bucureşti.

„După 10 ani de când Universitatea a avut lector de limbă franceză nu credeam că mai e posibil”, a spus profesorul universitar care a salutat această reuşită prin care Benoît Gustot a devenit lector francofon la Suceava.

Responsabilul de proiecte din cadrul Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est, Liliana Lupuşor, a explicat că a fost realizat un proiect pentru ca la Suceava să vină un lector francofon, proiect care a început din septembrie anul trecut, iar acum USV are un lector francofon, Benoît Gustot, care a câştigat concursul.

La acest concurs au participat 12 candidaţi din Algeria, Congo, Ungaria, Bulgaria şi Belgia, Gustot fiind selectat să preia poziţia de lector francofon la USV.

Contractul lui este de minim 5 luni, cu posibilitatea de prelungire până la un an.

Eric Poppe, delegatul Guvernului Valoniei la Bucureşti, a menţionat că este bucuros că acest concurs a fost câştigat de un compatriot.

El a spus că a vizitat Universitatea Suceava şi că este impresionat de calitatea acesteia, dar şi de dinamismul catedrei de franceză din cadrul USV.

Benoît Gustot a declarat că speră să fie un liant între cultura română şi cea francofonă. El a spus că este impresionat de dinamismul Universităţii Suceava, care se poziţionează ca un actor important în francofonie, şi că îşi doreşte să fie alături de comunitatea francofonă din Suceava.

Noul lector francofon de la USV este profesor de limba franceză la Liceul „Saint­-Michel” din Bruxelles şi are trei licenţe.

Misiunea sa este finanţată parţial de Agenţia Universitară a Francofoniei şi susţinută instituţional de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI