Donţu vrea ca exploatarea pădurilor să fie condiţionată

> Se au în vedere, ca obligatorii, lucrări de regenerare şi plantarea mai multor copaci decât cei tăiaţi

Exploatarea pădurii ar putea fi condiţionată de execuţia de lucrări de regenerare, o iniţiativă legislativă în acest sens fiind depusă de senatorul sucevean Ovidiu Donţu.

În expunerea de motive, parlamentarul social-democrat arată că a introdus obligativitatea prezentării unui proiect care să prevadă lucrările de regenerare a suprafeţelor tăiate la ras în anumite situaţii, plantarea, într-o perioadă mai scurtă de timp, a unui număr mai mare de arbori decât cei tăiaţi şi că propune în acelaşi timp, şi depunerea unei garanţii financiare care să asigure că aceste operaţiuni se vor realiza cu adevărat, urmărindu-se o mai mare responsabilizare a proprietarilor acestor păduri.

Potrivit propunerii legislative depuse de Ovidiu Donţu, exploatarea forestieră este condiţionată de realizarea de lucrări de regenerare a pădurii, inclusiv cele de reconstrucţie ecologică sau completare a regenerărilor naturale.

În ceea ce priveşte tăierile rase, acestea se pot aproba doar după depunerea unui proiect de regenerare, dar şi pentru plantarea unui număr de arbori cu cel puţin 10% mai mare decât cel al arborilor tăiaţi sau efectuarea de lucrări de plantare pe o suprafaţă egală cu cel puţin 10% din cea de pe care urmează a se efectua tăieri rase, pe terenuri puse la dispoziţie, cu titlu gratuit, cu acest scop, de ocoalele silvice.

Mai mult, se cere ca lucrările de regenerare artificială şi de completare a regenerărilor naturale să se execute în termen de cel mult două sezoane de vegetaţie de la tăierea unică sau definitivă, fiind obligatorie executarea acestora în proporţie de cel puţin 50% în termen de 6 luni de la terminarea lucrărilor de exploatare.

Dacă proprietarul pădurii nu îndeplineşte aceste obligaţii, autoritatea publică din silvicultură va asigura lucrările, iar costul acestor lucrări se vor recupera de la proprietar.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI