Prin înfiinţarea Centrului Nord-Est Carpatic de Epilepsie de la SJU, în parteneriat cu o clinică din Germania

Pacienţii cu epilepsie vor avea acces la evaluare şi tratament de ultimă oră

Înfiinţarea Centrului Nord-Est Carpatic de Epilepsie de la Spitalul Judeţean Suceava va oferi mai multă vizibilitate judeţului Suceava în zona de nord-est a României, în regiunea Europei Centrale şi Est-Carpatice, au şansa unui tratament de ultimă oră pentru pacienţii cu această boală, a declarat coordonatorul centrului, dr. Ana Miron, medic epileptolog pediatru. Ea a spus că, prin înfiinţarea centrului, SJU va deveni mai competitiv din punct de vedere medical şi economic, iar Casa de Asigurări va cheltui mai puţini bani cu aceşti pacienţi.

În acest proiect, SJU are ca partener unul dintre cele mai vizibile centre de epilepsie din Germania, Departamentul Ruhr-Epileptologie, Bochum.

Centrul de Epilepsie Nord-Est Carpatic va fi deschis copiilor, adolescenţilor, populaţiei active şi seniorilor cu manifestări paroxistice epileptice şi neepileptice, inclusiv celor cu farmacorezistenţă, a precizat coordonatoarea proiectului, dr. Ana Miron. Centrul va cuprinde trei saloane şi va fi deservit de un medic neurochirurg, neurolog şi neuroradiolog. Dr. Miron a precizat că, în prezent, şeful Secţiei Neurochirurgie de la SJU, neurochirurgul Anatolie Buzdugan, se află la un stagiu de pregătire la clinica din Germania, pentru a dobândi competenţe în domeniul chirurgiei epilepsiei. De altfel, primele intervenţii chirurgicale realizate în centrul de la SJU se vor desfăşura în colaborare cu specialiştii Clinicii Knapschaftskrankenhaus RuhrEpileptology Bochum.

În România sunt în evidenţele medicilor circa 200000 de pacienţi cu epilepsie

Epilepsia este o boală a creierului, ce „necesită o răspundere mare şi depune o sarcină grea atât pentru sistemul de îngrijire a sănătăţii pacienţilor, cât şi pentru familiile lor”, a spus medicul epileptolog. Spre deosebire de cele mai multe alte boli neurologice cronice, în cazul epilepsiei există şanse bune de eliberare a pacienţilor de simptome (convulsii), prin tratament antiepileptic sau chiar vindecare, prin intervenţie chirurgicală. Dr. Miron a spus că 60% din pacienţii epileptici răspund uşor la tratament şi pot fi supravegheaţi de neurologi şi neuropediatri, dar pentru restul de 40% este nevoie de a asigura „diagnosticul diferenţial” şi a stabili „opţiuni corecte de tratament”, în unităţi de epilepsie specializate.

Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în România sunt în evidenţele medicilor aproximativ 200.000 de pacienţi cu epilepsie, dar în realitate ar fi mult mai mulţi care nu-şi recunosc boala, de aceea este nevoie de întocmirea un registru cu aceşti pacienţi. Bolnavii de epilepsie primesc tratament decontat de CAS, dar o treime dintre aceştia au crize în continuare şi dezvoltă farmacorezistenţă la tratament, soluţia pentru ei fiind evaluarea în vederea operaţiei, spune dr. Ana Miron.

Ea a prezentat şi etapele de dezvoltare ale centrului, perioada septembrie-decembrie fiind dedicată achiziţionării echipamentului video-EEG monitoring, necesar în evaluarea şi stabilirea diagnosticului în etapa prechirurgicală, formarea registrului bolnavilor de epilepsie, elaborarea unui site al centrului şi a programului de colaborare cu Clinica Ruhr-Epileptologie, Knapschaftskrankenhaus, Bochum, Germania.

Medicul a precizat că până în noiembrie va fi format personalul medical care va deservi centrul. Conform programului stabilit, în ianuarie 2017 se preconizează aderarea la subprogramul de diagnostic şi tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos al CNAS. Din ianuarie 2017 şi până în luna martie, centrul va intra în etapa de evaluare prechirurgicală neinvazivă, în care va avea loc evaluarea prechirurgicală neinvazivă a pacienţilor cu epilepsie farmacorezistentă, în vederea stabilirii candidaţilor eligibili pentru chirurgia epilepsiei. Totodată va fi achiziţionat echipamentul neurochirurgical. Această etapă se va desfăşura în parteneriat cu prof. J. Wellmer de la Clinica Knapschaftskrankenhaus, Ruhr-Epileptology, Bochum, Germany.

Se estimează că în luna iunie va avea loc prima intervenţie neurochirurgicală în parteneriat cu dr. Marec von Lehe, de la clinica germană menţionată, iar în iulie va fi perioada de evaluare prechirurgicală invazivă.

Centrul de epilepsie din cadrul SJU Suceava este al doilea de acest fel din România, după cel de la Bucureşti.

Dr. Ana Miron Ana este doctor în ştiinţe medicale, medic specialist în neurologie pediatrică, epileptolog, având şi competenţă în electroencefalografie.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI