Inspectorii sanitari trimişi de Ministerul Sănătăţii au verificat Spitalul Judeţean Suceava „de la subsol până la acoperiş”

> Managerul SJU, ec. Vasile Rîmbu: S-au făcut câteva recomandări

O echipă de inspectori numită printr-un ordinul al ministrului Sănătăţii a efectuat, timp de patru zile, un control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, pentru verificarea condiţiilor igienico-sanitare şi a modului de raportare a infecţiilor asociate îngrijirilor medicale.

Vasile-RambuManagerul SJU Suceava, economist Vasile Rîmbu, a declarat că acest control s-­a încheiat vineri, fiind întocmit un raport conţinând rezultatul verificărilor, ce va fi înaintat Ministerului Sănătăţii.

Rîmbu a spus că inspectorii au verificat toate sectoarele de activitate din spital, „începând de la subsol până la acoperiş”, inclusiv blocul alimentar şi că „au fost impresionaţi” de modul în care arată, în prezent, spitalul. Însă au fost constate şi unele neconformităţi, fiind stabilite termene pentru remedierea acestora.

Managerul SJU Suceava a mai spus că în urma efectuării controlului s­au făcut câteva recomandări, printre acestea numărându-se dotarea secţiilor cu frigidere pentru păstrarea alimentelor primite de pacienţi de la familie, asigurarea unor echipamente de spital pentru gravide şi nou-născuţi, precum şi instalarea de filtre pentru producerea apei sterile în Maternitate, ca şi montarea unui sistem de ventilaţie în Laboratorul de Anatomie Patologică. Totodată, s­-a recomandat relocarea cabinetului de pediatrie din Ambulatorul de specialitate, montarea unei chiuvete suplimentare tip now-­touch în blocul alimentar, suplimentarea schemei de personal a Compartimentului de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale, reinstruirea personalului privind respectarea Ordinului 961/2016 care stabileşte normele tehnice privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea – a precizat Rîmbu.

El a menţionat că inspectorii care au efectuat controlul la SJU Suceava au aplicat sancţiuni în cazul a trei asistente-şefe pentru neconformităţile depistate.

„Toate aceste recomandări sunt uşor de rezolvat şi vom face tot posibilul ca acele neconformităţi să fie remediate înainte de termenul stabilit” a subliniat Rîmbu.

El a arătat că va fi analizată recomandarea de dotare a secţiilor cu frigidere, în condiţiile în care s-a suplimentat alocaţia pentru hrana pacienţilor, meniurile putând fi diversificate şi îmbunătăţite, astfel încât nu ar fi nici recomandat, nici necesar ca pacienţii să primească alimente de acasă.

Managerul SJU Suceava a explicat că instalarea filtrelor pentru producerea apei sterile în Maternitate va fi realizată după data de 23 octombrie a.c., întrucât nu se poate interveni până la expirarea termenului de 5 ani de la modernizarea acesteia printr-un program de reabilitare a maternităţilor, finanţat de Banca Mondială. El a precizat că la expirarea acestui termen se vor face modificările „care au scăpat proiectului respectiv”.

Referindu-se la suplimentarea personalului de la Compartimentul de Prevenţie şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale, Rîmbu a precizat că, în prezent, sunt deja angajate patru asistente medicale şi un medic epidemiolog, urmând să se organizeze concurs pentru alte trei posturi de asistent medical.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI