În Secţia Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Judeţean, în acest an

Peste 1200 de intervenţii chirurgicale

> Indicele de operabilitate este de 76%

 Numărul intervenţiilor chirurgicale este în creştere constantă în Secţia de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Judeţean Suceava, la această dată indicele de operabilitate fiind de circa 76 la sută, ceea ce este „foarte important”, întrucât acesta arată „eficacitatea” secţiei, a declarat, ieri, şeful secţiei, dr. Răzvan Bandac, în cadrul unei conferinţe de presă. El a spus că în anul 2015 în secţia sa au fost 2307 internări şi 1792 intervenţii chirurgicale, consemnându-se un indice de operabilitate de peste 75%, iar în acest an, până la data de 20 septembrie, s-au efectuat 1244 operaţii, indicele de operabilitate fiind de 76%.

Intrarea Secţiei Ortopedie în Programul Naţional de Endoprotezare, în 2001, a permis creşterea accentuată a numărului de intervenţii chirurgicale prin această tehnică, în 2015 fiind realizate 198 endoprotezări de şold, de cinci ori mai multe faţă de 2009, Spitalul Judeţean fiind, în această privinţă, la egalitate cu Iaşiul.

În 2016, 130 de endoprotezări de şold şi opt de genunchi, prin tehnici de ultimă generaţie

dr-bandacDr. Bandac a spus că, în acest an, până la 20 septembrie, la Ortopedie s-au efectuat 130 de endoprotezări de şold şi opt de genunchi, ceea ce demonstrează reuşita tehnicilor de ultimă generaţie care se aplică în secţie, estimându-se, pe viitor, o creştere de 15% la endoprotezările de genunchi, ceea ce ar însemna 12-14 astfel de intervenţii pe lună.

„Toate endoprotezările pe genunchi de la începutul anului au fost efectuate cu navigaţie, o tehnică de ultimă generaţie care asigură o reuşită 100%”, a spus medicul. El a adăugat că secţia lucrează cu un ritm de 8-10 operaţii pe zi, un număr semnificativ, având în vedere că nu se desfăşoară numai într-o singură sală, ci, simultan, în trei săli, cu toate echipele de medici din cadrul secţiei.

„Noi asigurăm toate urgenţele traumatologice, respectiv fracturile, entorsele, luxaţiile, tot ce înseamnă accident rutier, accident de muncă, traumatologie casnică, din tot judeţul. Dar nu trebuie să uităm pacienţii cronici, oncologici, cu leziuni articulare, pe care-i putem ajuta prin endoprotezări, pacienţi cu leziuni degenerative ale articulaţiilor, pe care-i putem ajuta prin intervenţii minim invazive, precum artroscopiile”.

La Ortopedie a crescut şi numărul pacienţilor cronici, cu 25,3% în anul 2015 faţă de anul 2012: „Nu trebuie să fim numai spital de urgenţă, noi trebuie să rezolvăm şi pacienţii cronici, ei sunt foarte importanţi pentru noi. Dacă în 2012 am avut 1764 pacienţi externaţi, în 2015 am avut 2307. Astfel, automat, indicele de utilizare a paturilor a crescut semnificativ, cu 40% în 2015 faţă de 2012. A scăzut durata medie de spitalizare, ajungând la 4,57 zile în medie, ceea ce este un lucru formidabil, având în vedere că majoritatea pacienţilor prezintă fracturi la nivelul şoldului, pe care trebuie să le gestionezi, să le operezi foarte rapid, altfel riscul de deces este foarte ridicat”.

Dr. Bandac a mai arătat că şi indicele de complexitate a cazurilor a crescut în secţie de la 1,24 în 2012, la 1,40, în 2015.

Referitor la Programul Naţional de Endoprotezare, care asigură bani prin Casa de Asigurări de Sănătate, dr. Răzvan Bandac a precizat că se doreşte creşterea fondurilor: „Trăim cu speranţa că aceste fonduri vor fi suplimentate, ca să putem mări numărul de intervenţii. Şi dorim să putem introduce şi protezarea de genunchi în programul de endoprotezare, având în vedere că este extrem de costisitoare, costul ajunge de trei ori mai mare faţă de o endoprotezare de şold”. Dr. Bandac a spus că sunt necesari mai mulţi bani prin acest program pentru a putea rezolva toţi pacienţii aflaţi pe liste de aşteptare, fiind 35-40 care aşteaptă pentru endoprotezarea şoldului şi genunchiului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI