„Sedimente şi vibraţii”

George Ostafi-Ost vibrează prin culoare, Wladyslaw Kubien sedimentează cu „nerv hotărât”

Expoziţia temporară „Sedimente şi vibraţii”, semnată, împreună, de artiştii George Ostafi-Ost şi Wladyslaw Kubien, a fost vernisată vineri, la Muzeul de Istorie Suceava, în prezenţa unui public prietenos cu arta plastică şi cu muzica, întrucât evenimentul a fost punctat muzical, la vioară şi pian, de Mihaela şi Ovidiu Schwartz.

În cadrul modern al sălii de conferinţe de la parterul clădirii, asistenţa a fost salutată de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu, care i-a mulţumit, mai întâi, pictorului ceh că „a bătut un drum destul de lung să vină la Suceava”, unde se află pentru a doua oară într-o expoziţie organizată de muzeul sucevean, invitându-l să revină la Muzeul Bucovinei.

„Îmi pare foarte bine că sunt aici şi că aţi ales să oferiţi din timpul dvs. pentru un eveniment care este pentru mine ca o sărbătoare” şi-a început discursul Wladyslaw Kubien. El a amintit că atunci când a venit pentru prima dată în România „s-a întâmplat că am nimerit în Bucovina şi m-am îndrăgostit de ea”, întrucât a întâlnit foarte mulţi oameni extraordinari în această zonă. „M-au inspirat Bucovina, locurile, experienţele, iar ca rezultat al inspiraţiei mele a fost prima expoziţie organizată la Muzeul Bucovinei, «Tablouri cusute». Mă bucur că, după atâţia ani, am avut prilejul de a vizita din nou Bucovina şi de a expune”. Artistul ceh i-a mulţumit directorului Ursu pentru spaţiul extraordinar de expoziţie şi i-a oferit una din lucrările sale de pictură.

George Ostafi-Ost a dezvăluit audienţei reţeta care stă la baza prieteniei şi colaborării lor: asemănarea geografică dintre cele două spaţii în care ei locuiesc, spiritualitatea comună. „L-am văzut predând la ore, l-am văzut făcând de toate, l-am văzut făcând teatru cu copiii de la şcoala de vară organizată la Suceava de «Dom Polski». Wladyslaw Kubien scrie, cântă, pictează, face o grafică deosebită, iar, mai nou, s-a apucat de sudat” a spus George Ostafi-Ost.

Cu privire la expoziţia care cuprinde 61 de lucrări, printre care şi câteva sculpturi ale artistului oaspete, George Ostafi-Ost a spus că „eu sunt cel care vibrează, prin zona cromatică”, iar lucrările lui Kubien reprezintă sedimentele, reprezintă zona „cu nerv hotărât”.

Wladek Kubien este absolvent al Secţiei de educaţie plastică şi limba polonă de la Universitatea din Ostrava. Titlul de doctor l-a obţinut la Universitatea Sileziană din Katowice. Locuieşte în Trzyniec şi lucrează la Gimnaziul cu Limba de Predare Polonă din Cieszynul ceh.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: