Asociaţia pentru Turism Bucovina sprijină şi promovează un turism accesibil în regiunea noastră

apt turismÎn perioada 01/09/2014 – 31/08/2016, Asociaţia pentru Turism Bucovina a derulat proiectul „Promovarea turismului accesibil în întreprinderile mici şi mijlocii” (ATP4SME), care are ca obiectiv promovarea unui turism accesibil prin implicarea companiilor mici şi mijlocii din domeniul turismului. Proiectul a fost iniţiat în cadrul programului Erasmus +.

În ultimii ani subiectul „accesibilităţii” a devenit de real interes pentru politicile în domeniul afacerilor sau cele publice. Conceptul de accesibilitate se referă la participarea şi implicarea tuturor persoanelor şi, cu precădere, a persoanelor cu dizabilităţi, cu şanse egale în societate. Accesibilitatea subliniază şi ideea de şanse egale în participarea la activităţi economice, sociale, culturale şi recreative.

Turismul accesibil prezintă noi provocări şi cerinţe sporite în cazul structurilor de cazare, restaurantelor, activităţilor de timp liber sau de wellness.

Din păcate, multe companii din turism, în special din zona Europei de Est, au cunoştinţe limitate despre modul în care ar trebui organizate şi dotate astfel încât să fie accesibile pentru toţi. Aici nu vorbim doar de probleme „tipice”, care, de exemplu, există pentru utilizatorii de scaune cu rotile sau persoanele cu deficienţe de vedere sau auz. Există, de asemenea, o lipsă de oferte pentru persoanele care suferă de intoleranţe alimentare, alergii sau astm.

În acest context, s-a arătat că ofertele „fără bariere” sunt binevenite şi interesante, de asemenea, pentru persoanele care nu s-ar descrie ca persoane cu diverse dizabilităţi. Cu alte cuvinte, un loc care este accesibil pentru utilizatorii de scaune cu rotile este foarte util şi pentru persoanele în vârstă sau pentru familiile cu cărucioare sau cu biciclete.

Astfel, turismul accesibil reprezintă o oportunitate economică pentru regiunile şi destinaţiile turistice. Datorită schimbărilor demografice din Europa, luând în considerare tendinţa de îmbătrânire a populaţiei, nevoia de oferte accesibile va creşte considerabil.

Pentru a promova turismul accesibil, parteneriatul iniţiat a reuşit să transfere experienţa şi cele mai bune practici din regiunea Brandenburg din Germania, prin formare profesională în domeniul turismului accesibil pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Rolul acestui training este transformarea pe termen lung a unei întreprinderi turistice într-o companie „fără bariere”, care oferă servicii accesibile.

Parteneriatul din cadrul acestui proiect este format din trei asociaţii turistice din România (Asociaţia pentru Turism Bucovina), Germania (Tourismusverband Ruppiner Seenland) şi Polonia (Bials-kopodlaska Lokalna Grupa Dzialania), o cameră de comerţ din Germania (IHK-Projektgesellschaft) şi o universitate din Spania (Florida Centre de Formacio), care oferă formare profesională în domeniul turismului, precum şi o întreprindere socială în domeniul accesibilităţii din Germania (agens Arbeits-marktservice). Acest tip de parteneriat nu asigură numai implicarea directă a grupului ţintă, ci asigură, de asemenea, o mare calitate a formării şi a materialelor de training elaborate.

Principalul grup-ţintă pentru activităţile planificate îl reprezintă IMM-urile din sectorul turismului, în special hoteluri, restaurante, centre wellness şi de agrement. În ceea ce priveşte activităţile de diseminare, grupul-ţintă este extins pentru a include, de asemenea, asociaţii de turism, operatori de turism, furnizorii de educaţie şi formare profesională, şi organizaţii ale persoanelor cu dizabilităţi. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: