Suceveanca Emilia Moroşan, cercetător la Rice University Houston, a produs cel mai dur metal din lume

 Considerată a fi unul dintre cei mai buni cercetători români, suceveanca Emilia Moroşan a reuşit să producă cel mai dur metal din lume, în urma unui experiment cu magneţi din titaniu şi aur, anunţă Capital.ro, citând BBC.

Metalul a fost produs în laborator prin topirea împreună a titaniului şi a aurului şi este considerat de patru ori mai dur ca titaniul. Acest metal este compatibil cu ţesuturile vii, spun fizicienii care au lucrat la experiment sub coordonarea româncei. Prof. Emilia Moroşan, de la Rice University Houston, a declarat că duritatea aliajului dintre cele două metale, împreună cu biocompatibilitatea mare, au făcut un „compus al generaţie următoare pentru extinderea duratei de viaţă a implanturilor dentare şi a implanturilor pentru articulaţii” menţionează sursa citată.

Aliajul de aur-­titan este un compus cubic, cu un aranjament special de atomi, atunci când metalele sunt combinate la temperaturi ridicate. Titaniul este unul dintre puţinele metale care este utilizat în medicină şi stomatologie pe scară largă, completează sursa menţionată.

Emilia Moroşan (sursa foto:Newsrise.edu) s­a născut în 1976, la Suceava, a absolvit Facultatea de Fizică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi în anul 1999, a obţinut doctoratul în 2005 la Universitatea de Stat din Iowa. Ulterior a beneficiat de o poziţie postdoctorală la Universitatea Princeton, iar apoi a devenit profesor­-asistent de fizică, astronomie şi chimie la Rice University (Houston, Texas).

Cercetările sale sunt focalizate pe proiectarea şi descoperirea de noi materiale, cu un interes special în magnetismul itinerant şi supraconductivitate, fermioni şi stări cuantice critice.

Pentru rezultatele sale remarcabile în cercetare, a obţinut premii importante precum: ORAU Ralph E. Powe Junior Faculty Enhancement Award sau NSF Career. Emilia Moroşan a fost premiată în 2010 de preşedintele american Barack Obama, la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE), în cadrul căreia guvernul SUA acordă cele mai înalte distincţii profesioniştilor din domeniile ştiinţei şi ingineriei, aflaţi la începuturile carierei lor. Premiile au fost înfiinţate de Bill Clinton, în 1996, şi recompensează cercetările inovatoare şi angajamentul faţă de comunitate. Cercetătorii şi inginerii premiaţi primesc subvenţii pe perioade de până la 5 ani pentru a-­şi continua cercetările prin care pot fi sprijinite misiuni guvernamentale importante.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: