Rădăuţeni, veniţi de vă minunaţi!

M-am gândit mult ce titlu să dau acestui material. Toate care mi-au trecut prin minte mi se părea că nu sunt destul de potrivite. În final, am fost nevoit să mă hotărăsc. I-am dat un titlu sub forma unui îndemn. Sunt sigur că acela care va păşi în „Galeria de artă” din Rădăuţi nu va regreta.

Greu, foarte greu îmi vine să scriu despre acest eveniment cultural de excepţie. Pe de o parte, cum să nu scrii când un asemenea eveniment cultural este unic în viaţa oraşului ? Dar cum să scrii dacă domnul Corneliu Cârdeiu, redactor-şef la Postul TV Cromtel Rădăuţi, autorul expoziţiei, este un tip care nu acceptă să fie lăudat? M-am mirat când am aflat, cu un alt prilej, acest lucru, dar am reţinut că mai degrabă acceptă critica, pentru că astfel se perfecţionează. Dar mi-am luat inima în dinţi, mi-am asumat consecinţele şi am scris.

Lume multă la vernisaj. Şi încă intelectuali de elită din oraş şi din zonă, după cum a constatat cineva. Domnul Ovidiu Foca, directorul Casei de Cultură, „vinovat” de organizarea acestei expoziţii, a vorbit elogios despre domnul Corneliu Cârdeiu ca realizator TV, ziarist, fotograf, exemplificând cu multe evenimente din viaţa acestuia, şi era foarte bucuros c-a reuşit să organizeze această expoziţie.

Menţionez că pentru prima dată am văzut atâţia reprezentanţi ai autorităţilor locale la o manifestare culturală. Primar, viceprimar, secretar, consilieri municipali. Şi cum campania electorală s-a încheiat am conchis că n-au venit din interes. Să dea bunul Dumnezeu să le ţină acest nărav.

Un cuvânt de bun venit a rostit domnul Nistor Tătar, proaspăt ales primarul urbei, care a apreciat la superlativ iniţiativa domnului Cârdeiu, căruia i-a mulţumit pentru că i-a răscolit amintiri cu aceste fotografii.

„Vă promit că această sărbătoare va lua amploare în anii următori. Consiliul va sprijini orice acţiune făcută în folosul comunităţii” a precizat domnul Bogdan Loghin, viceprimar. Menţionez că domnul Loghin a mai fost prezent la acţiunile noastre şi în perioada anterioară.

”N-am cunoscut toate aspectele prezentate în aceste fotografii, pentru că n-am o vârstă prea înaintată, iar unele edificii nu mai sunt. Mulţumesc domnului Cârdeiu pentru această superbă iniţiativă” a apreciat domnul Marinică Sofroni, secretarul primăriei.

”Această expoziţie documentară este realizată într-un mod inedit, cu ajutorul colajului, prin suprapunere, care oferă o perspectivă temporală asupra oraşului în două ipostaze: veche şi nouă. Se remarcă printr-o realizare tehnică deosebită, foarte greu de atins datorită diferenţei de tehnică fotografică (de-atunci şi de-acum). Am venit ca prieten. Constat că s-a perfecţionat mult în tehnica digitală, care este foarte greu de explicat” a conchis domnul Victor T. Rusu, specialist şi el în arta fotografică şi reprezentant al Centrului Cultural „Bucovina” Suceava.

Cum era şi normal, a vorbit şi domnul Toader Ciobâcă, patronul de la „Goblenart”, care-a transpus fotografiile pe pânză. El i-a mulţumit domnului Cârdeiu că i-a încredinţat o lucrare de asemenea importanţă, un adevărat tunel al timpului, şi este convins că oricine ar vrea să aibă aşa ceva în colecţia personală. Felicită autorul pentru realizarea acestei expoziţii.

Domnul profesor Ioan Bodnar, pictor profesionist, a arătat că autorul i-a fost elev. Încă din acea perioadă îi cunoaşte pasiunea pentru arta fotografică. Îi sugerează o temă nouă: să fotografieze totul din oraş şi după trecerea a patru ani să prezinte aceste fotografii celor aleşi, să vadă ce-au realizat în cei patru ani de mandat.

Domnul Dan Vatră, consilier, a făcut o propunere interesantă: să cumpere toate fotografiile şi să le expună pe coridoarele hotelului său. Aceste lucrări i se par superbe.

„Compar oraşul de azi cu cel din anul 1973, an în care am fost mutat aici cu serviciul. Atunci era mai frumos, mai curat, mai sigur” a conchis cu nostalgie col.(r) Simion Sticleţ, consilier.

„Revăd oraşul copilăriei mele. Am recunoscut toate aspectele prezentate în fotografii. Felicit autorul şi organizatorii că au realizat prezentarea expoziţiei în timpul acestui moment sărbătoresc al oraşului” a spus domnul Gheorghe Simota, consilier.

În stilul său caracteristic, binecunoscut tuturor, domnul profesor Radu Vizitiu l-a felicitat pe autor, arătând că este încântat de ce vede în aceste tablouri. Parcă ne-am fi întors în timp, dar suntem şi-n realitate.

Domnul Corneliu Cârdeiu a insistat asupra unor fotografii foarte vechi, explicând subiectul lor, dar s-a străduit să ne desluşească şi tehnica în care le-a realizat. N-a recunoscut (eram siguri) că organizarea expoziţiei este ideea lui. Este şi colecţionar de fotografii vechi şi foarte vechi şi de imagini cu oraşul Rădăuţi. În final am admirat piesele fotografice vechi expuse în două albume voluminoase. A mai precizat că expoziţia rămâne deschisă încă o săptămână.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: