„Incendii”

teatru incendii 2Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru (FIST) a debutat cu un spectacol controversat care a ridicat foarte mult nivelul aşteptărilor (cel puţin pentru cei care nu au rămas blocaţi în anumite cuvinte). Şi nivelul aşteptărilor a fost atins şi depăşit.

În ziua a doua a FIST-ului, pe scena Teatrului Municipal „Matei Vişniec” din Suceava au fascinat Maria Vârlan, Constantin Dogioiu, Denis Hanganu, Cristina Constantinescu, Răzvan Enciu, Antonia Din, Adrian Piciorea, Flavia Hojda şi vocea lui Dan Aştilean. Foarte tinerii actori de la Facultatea de Teatru a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti au adus în cadrul festivalului piesa „Incendii” de Wajdi Mouawad, în regia Irinei Alexandra Banea şi scenografia lui Vladimir Iuganu, spectacol preluat de Teatrul „Bulandra” Bucureşti.

Poate aţi văzut filmul, poate aţi citit piesa. Este un text colosal, nu doar ca mărime, ci mai ales ca greutate şi, prin asta, mai mult decât o provocare. Mărturisesc că am avut emoţii pentru ei, actorii care s-au aruncat în această aventură. Nu doar pentru că sunt atât de tineri, ci pentru că textul este foarte profund, pentru că personajele sunt foarte complexe şi riscau să fie striviţi de povara rolurilor şi a poveştii. Teama asta s-a evaporat în primele câteva minute din piesă. Au intrat în pielea personajelor şi, rând pe rând, au dispărut ei – actorii, şi au rămas doar ele – personajele, care şi-au ţesut povestea pe planuri diferite, în trecut şi în prezent, jucând fiecare mai multe roluri, piese de puzzle ale unui tablou cutremurător. Decorul, sunetul, proiecţiile au fost elemente care au intensificat emoţiile spectatorilor care au trăit tragedia personajelor alături de actori.

„Incendii” nu este un spectacol care relaxează, este un spectacol care vorbeşte despre violenţă, ororile războiului – ca experienţe individuale, supravieţuire, determinare, promisiuni, demnitate şi iubire, despre natura umană. Actorii şi-au asumat o responsabilitate mare şi un risc pe măsură, dar cu muncă multă şi foarte mult talent au reuşit să creeze un spectacol demn de un festival internaţional, dar, mai important, au reuşit să redea poezia textului şi subtilitatea mesajelor, să surprindă esenţa personajelor, să spună povestea în întreaga ei complexitate şi adâncime, să transmită durerea, lupta, toată emoţia.

În aplauze şi cu speranţa că-i vom revedea, festivalul continuă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: