Cuvintele ca armă

Matei Vişniec primeşte premii după premii, primeşte premii pentru cuvinte, cuvinte care creează, care analizează, care luptă.

Fiecare cuvânt are o viaţă tumultuoasă, o poveste încurcată. Se naşte pe buzele cuiva şi apoi circulă, aşa proaspăt născut, prin cotloanele minţilor mai mult sau mai puţin strălucite, îşi schimbă sensul, şi, inevitabil, la un moment dat se pierd, în negura vremurilor, în uitare, în sertare vechi, lăsând locul altora noi, mai zvăpăiate, mai îndrăzneţe, uneori chiar obraznice. Cuvintele nu sunt pretenţioase, se lasă folosite, uneori până la epuizare, fără putinţa de a se opune, de a protesta. Cuvântul alină şi alintă, spune poveşti şi poveţe, învaţă şi dezvaţă, dar şi încurcă lucrurile, răneşte, construieşte şi dărâmă imperii, minte. Ne folosim de ele conştient şi inconştient pentru a ne atinge scopul. Uneori ştim să le folosim, alteori nu.

Unii folosesc cuvinte pentru a construi, alţii pentru a distruge. Folosim cuvinte să creăm şi să vindem iluzii, de la iluzii mici pentru fiecare zi (ciocolata care nu îngraşă, şamponul care te face iubită, telefonul care te face mai deştept…) la iluzii care îţi afectează viaţa pe termen lung (o promisiune electorală, un joc al puterilor…).

Cuvinte vechi care îmbracă haine noi apar şi ne guvernează vieţile. Război, teroare, atac, arme, suferinţă, durere, neputinţă. Luptăm cu ele cu alte cuvinte, cuvinte noi pe care încă nu le stăpânim pe deplin. Responsabilizare, cooperare, conştientizare, comunicare, asumare.

Cuvintele se nasc din realităţi şi creează realităţi la rândul lor. Cuvintele sunt arme de atac şi arme de apărare. Cuvintele adorm conştiinţe, nasc monştri, fac victime, dar tot cuvintele sunt antidotul, tot cuvintele luminează minţi, trezesc spirite, dau speranţă şi soluţii.

Cuvintele lui Matei Vişniec condamnă atrocităţi, condamnă situaţii, condamnă monştrii, condamnă situaţii şi lumi. Cuvintele lui Matei Vişniec sunt porţi către lumină, sunt poduri între oameni şi culturi. Cuvintele lui Matei Vişniec sunt arme de apărare şi de atac împotriva altor cuvinte care creează haos, care creează teamă, care creează cercuri în care rămâi prizonier.

Cuvintele nu sunt rele, cuvintele nu sunt bune. Cuvintele sunt instrumente. Colecţionaţi cuvinte, înarmaţi-vă cu ele, îmblânziţi-le, stăpâniţi-le voi şi folosiţi-le pentru a vă crea lumea pe care v-o doriţi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI