Zece cursuri de apă din judeţ au depăşit cota de inundaţii sau de atenţie

> Codul galben de inundaţii, prelungit până marţi dimineaţa

Secţia de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava a anunţat, ieri, că precipitaţiile înregistrate în ultimele 24 de ore pe teritoriul judeţului, cumulate cu cele căzute în ziua precedentă şi cu scurgerile însemnate de pe versanţi şi torenţi, au condus la creşteri importante de debite pe cursurile de apă din judeţ, înregistrându-se depăşiri ale cotelor de apărare. Cantitatea maximă de precipitaţii înregistrată în cursul zilei de ieri a fost de 72 litri/mp la staţia hidrometrică Gura Humorului (51 l/mp în doar 45 de minute).

Au fost depăşite cotele de atenţie pe pârâu Suha la staţia hidrometrică (SH) Stulpicani; râul Bistriţa la SH Cârlibaba; râul Cârlibaba la SH Carlibaba; râul Moldova la SH Fundu Moldovei; la SH Prisaca Dornei; la SH Gura Humorului; pârâul Tomnatic la SH Dragoiasa; pârâul Bancu la SH Coşna; râul Dorna la SH Dorna Candreni; pârâu Dornişoara la SH Poiana Stampei.

Cotele de inundaţie au fost depăşite pe râul Moldoviţa la SH Dragoşa, pe râul Tesna la SH Coşna, iar pe râul Bistriţa la SH Dorna Giumalău.

Ieri, la ora 12, se înregistraseră depăşiri ale cotelor de apărare pe râul Tesna la SH Coşna (25 cm peste CA) şi pe râul Bistriţa la SH Broşteni (10 cm peste CA), tendinţa fiind de scădere.

În cursul nopţii, precum şi în cursul zilei de luni, SGA anunţă că a desfăşurat mai multe intervenţii pentru limitarea efectelor fenomenelor periculoase.

Astfel, în seara de 19 iunie, în comuna Stulpicani, muncitorii de la formaţia Câmpulung Moldovenesc a SGA Suceava au intervenit cu un buldoexcavator pentru degajarea albiei pârâului Negrileasa de buşteni şi alte materiale aduse de apele scurse de pe versanţi în urma precipitaţiilor căzute între orele 18,10 – 18,50. În localitatea Voroneţ, personalul SGA Suceava a participat la salvarea a circa 40 de persoane, turişti izolaţi în două pensiuni. Muncitorii formaţiei de lucru Gura Humorului a SGA Suceava au intervenit cu un buldoexcavator pentru degajarea albiei pârâului Voroneţ de materialul lemnos adus de viituri, în vederea asigurării scurgerii apei.

În municipiul Câmpulung Moldovenesc, în seara zilei de 19 iunie, a crescut debitul pe pârâul Corlăţeni, afluent de dreapta al râului Moldova, viitura provocând colmatarea cu aluviuni a albiei şi inundarea străzii riverane. Formaţia de lucru Câmpulung Moldovenesc a SGA Suceava a intervenit cu un buldoexcavator. În urma intervenţiei, au fost degajate aluviunile şi apa a revenit în albie.

În localitatea Gura Humorului, viitura creată în seara de 19 iunie pe pârâul Bocancea a antrenat aluviuni care sau depus pe DN 17, iar circulaţia a fost întreruptă în ambele sensuri. Formaţia de lucru Gura Humorului a SGA Suceava a intervenit cu un buldoexcavator, a degajat zona de aluviuni, iar circulaţia a fost apoi redeschisă.

În cursul zilei de ieri, opt muncitori aparţinând formaţiei de lucru Gura Humorului acţionau cu două utilaje (un buldoexcavator şi un Ifron) pentru decolmatarea podurilor de pe pârâul Voroneţ şi asigurarea secţiunii de curgere în siguranţă a apei, alţi şapte muncitori aparţinând formaţiei de lucru Suceava acţionează cu un buldoexcavator şi drujbe pentru deblocarea secţiunii de scurgere la podul de pe pârâul Pozen, în localitatea Horodnicu de Sus, în timp ce opt muncitori aparţinând formaţiei de lucru Câmpulung Moldovenesc acţionau cu un buldoexcavator pentru decolmatarea albiei pârâului Corlăţeni.

La iazul de decantare Tărnicioara, unde fusese semnalată blocarea cu plutitori a gurii de acces a galeriei de evacuare a apelor, s­au deplasat reprezentanţi ai SGA Suceava, prefectul judeţului Suceava şi reprezentanţi ai ISUJ Suceava. După evaluarea situaţiei şi stabilirea măsurilor necesare, s­-a intervenit cu echipe ale ISU şi ale societăţii de pază SC Conversmin Grup Security.

SGA menţiona ieri că s-a degajat gura de acces şi s-­a restabilit funcţionarea galeriei. Aflăm că pe perioada blocajului nu a fost pusă în pericol stabilitatea iazului şi nici nu a existat pericolul de acumulare a apelor pe pârâul Valea Scăldători.

SGA Suceava anunţă că monitorizează permanent evoluţia fenomenelor pe cursurile de apă şi colaborează cu instituţiile şi autorităţile implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase.

SGA Suceava preciza că avertizarea hidrologică cod galben se prelungea până astăzi, ora 9, vizând scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de apărare pe râurile din bazinele superioare ale râurilor Bistriţa şi Moldova (aferente judeţului Suceava), precum şi în bazinul hidrografic al râului Suceava.

„Având în vedere precipitaţiile deosebit de abundente din ultimele două zile, precum şi avertizările hidrologice în vigoare, Administraţia Bazinală de Apă Siret recomandă populaţiei să se conformeze întrutotul indicaţiilor reprezentanţilor ISU, Jandarmeriei şi Armatei, întrucât viaţa oamenilor trebuie cu prioritate să fie protejată. Toate zonele avertizate trebuie să fie în continuare în stare de alertă maximă şi vigilenţă” atrăgea atenţia SGA Suceava.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: