După un control de trei zile la lemnari

Sancţiuni de peste 141.000 lei şi 335 mc de lemn confiscat de poliţişti

În perioada 14-17 iunie 2016, poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice – IPJ Suceava şi cei din structurile de ordine publică din cadrul poliţiilor municipale şi orăşeneşti, inclusiv cei din mediul rural, împreună cu reprezentanţii Gărzii Forestiere Suceava şi ai Direcţiei Silvice Suceava, au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii tăierii, transportului, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos.

Controalele au fost ample şi au vizat zeci de agenţi economici din judeţ, cu activităţi de exploatare, transport, debitare şi comercializare a materialului lemnos, care s-ar putea sustrage de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului. Au fost avute în vedere şi controale în trafic, pe linia transportului de material şi în fondurile forestiere. Au fost verificate 77 de societăţi comerciale şi persoane fizice autorizate, precum şi aproape 150 de vehicule care transportau lemn.

La finalul acţiunii, fuseseră constatate două infracţiuni la regimul silvic, aplicate 205 sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 141.000 lei şi confiscaţi 335 mc de material lemnos, în valoare de 113.000.

Într-un comunicat, IPJ Suceava a menţionat câteva situaţii ilegale care au condus la sancţiuni.

Pe 14 iunie, pe o stradă din Vatra Dornei, poliţiştii au oprit pentru control un transport de material lemnos. Şoferul, un tânăr de 27 de ani, din Neamţ, transporta de 23,68 mc lemn rotund de esenţă răşinoase, pentru care nu deţinea documente de provenienţă şi transport. Lemnul a fost confiscat, iar şoferul amendat.

În seara de 16 iunie, a fost depistat, pe drumul forestier Neagra, de pe raza Ocolului Silvic Broşteni, un camion cu remorcă cu peste 38 mc de material lemnos. Încărcătura nu corespundea cantitativ şi calitativ cu informaţiile menţionate în documentele de transport, motiv pentru care lemnul, în valoare de aproape 8.500 lei, a fost confiscat şi predat în custodie silvicultorilor de la OS Crucea.

Pe 17 iunie, echipa de control a oprit, pe raza comunei Râşca, o autoutilitara condusă de un bărbat din comuna Boroaia, care transporta circa 13 mc de cherestea răşinoase fără aviz de însoţire. Şi în acest caz s-a dispus sancţionarea contravenţională a conducătorului auto, plus confiscarea materialului lemnos.

Doi agenţi economici din Solca şi Cornu Luncii au „decontat” contravaloarea a peste 223 mc de lemn comercializat ilegal

Echipele de control au descoperit, la două societăţi comerciale, un total de peste 223 mc de lemn comercializat în condiţii ilegale.

O societate comercială din Solca a fost obligată la decontarea a nu mai puţin de 197 mc de cherestea şi buşteni pe care îi livrase cu avize de însoţire în care provenienţa consemnată nu era legală. Pe lângă confiscarea contravalorii lemnului, respectiv 78.578 lei, patronul a fost sancţionat contravenţional cu 10.000 lei.

Un agent economic din Cornu Luncii a fost bun de plata a aproape 10.800 de lei, din care 5800 o reprezenta contravaloarea a 36,41 mc de lemn rotund livrat fără aviz de însoţire, 5000 de lei însemnând amenda contravenţională.

„Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare, în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare” a comunicat comisar-şef Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: