23 de localităţi afectate de ploile torenţiale de duminică

> Ajutaţi de salvatorii ISU, 30 de turişti izolaţi au fost trecuţi în zonă sigură

Ploile torenţiale de duminică, 19 iunie, au inundat gospodării şi au pus în pericol siguranţa mai multor persoane.

A fost din nou nevoie de intervenţii ale pompierilor militari şi ale altor forţe, în 23 de localităţi din judeţ afectate de fenomenele meteo extreme, pentru ca, după potop, lucrurile să poată funcţiona în continuare, iar oamenii să se simtă în siguranţă.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, au acţionat 138 de pompieri salvatori, cu 65 de autospeciale, sprijiniţi de poliţişti, jandarmi, lucrători ai serviciilor voluntare şi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. În total, 317 persoane, cu 97 mijloace de intervenţie, au venit în ajutorul oamenilor şi pentru salvarea bunurilor lor, participând la misiuni de monitorizare, de evacuare a apei şi de salvare/evacuare de persoane în localităţile Cajvana, Poieni-Solca, Botoşana, Ehreste, Cununschi, Zalomestra, Gura Humorului, Voroneţ, Pojorâta, Negrileasa, Gălăneşti, Izvoarele Sucevei, Soloneţu Nou, Gura Solcii, Suceava, Lungeni, Doroteia, Plutoniţa, Bivolărie, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Ciumârna şi Vatra Moldoviţei. Cele mai afectate au fost Plutoniţa şi Gura Humorului, în cartierul Bogdăneasa, şi Doroteia.

Comunicatul menţionează că duminică au fost inundate, în total, 11 locuinţe, 32 de anexe, 84 de curţi sau grădini şi trei beciuri.

În jurul orei 23.30, pompierii au intervenit pentru deblocarea DN17, pe raza oraşului Gura Humorului, pe o porţiune acoperită pe ambele sensuri de aluviuni. Blocajul a durat aproximativ o jumătate de oră, timp în care militarii au îndepărtat resturile aduse de viituri şi au redat traficului drumul ce leagă Moldova de Ardeal.

30 de turişti rămaşi izolaţi au fost evacuaţi din casele de vacanţă

Salvatorii ISU au intervenit duminică pentru evacuarea mai multor turişti, izolaţi în spaţiile de cazare, după ce apele au avariat câteva podeţe.

30 de persoane aflate în această situaţie, cazate la cinci case de vacanţă, au putut ieşi din izolare abia după ce pompierii au consolidat căile de trecere şi le-au trecut peste podeţe, în zonă sigură. Alte 58 de persoane au rămas în siguranţă la pensiuni, nefiind necesară evacuarea lor.

Tot pompierii militari au desfăşurat cu succes o acţiune de salvare în cartierul Bogdăneasa din oraşul Gura Humorului. O mamă şi fiica ei se porniseră la medic, dar au rămas blocate din cauza unei punţi inundate. Salvatorii au consolidat şi în acest caz calea de trecere, astfel că femeia şi fata au putut ajunge pe partea cealaltă.

„Ca şi în cazul inundaţiilor precedente din localităţile Horodnic de Sus şi Horodnic de Jos, zonele critice au fost în permanent monitorizate pe tot parcursul nopţii, urmând ca, în perioada următoare, comisii mixte să se deplaseze în teren şi, împreună cu autorităţile locale, să evalueze pagubele generate de inundaţii” a transmis plt. adj. Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: