Persoanele fizice pot cumpăra un autoturism nou de la producătorii şi dealerii autorizaţi, din 14 iunie

Persoanele fizice îşi pot cumpăra, începând de ieri, 14 iunie, un autoturism nou prin Programul „Rabla”, de la producătorii şi dealerii autorizaţi, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă. „Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto Naţional — Rabla Clasic 2016 debutează astăzi, 14 iunie 2016, pentru cetăţeni. Începând cu această dată, persoanele fizice pot merge deja la producătorii autorizaţi să îşi achiziţioneze un autoturism nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. Reamintim că Programul a demarat în data de 30 mai, cu etapa validării producătorilor”, notează ministerul de resort.

În acest an, au fost depuse 116 dosare din partea producătorilor/dealerilor auto, din care 105 dosare au fost aprobate şi 11 respinse. Ministerul Mediului precizează că, începând din 14 iunie 2016, AFM va încheia contracte de finanţare cu producătorii/dealerii validaţi în Program, iar lista finală a acestora va fi publicată, ulterior, pe site-ul instituţiei.

În 2016, Programul „Rabla” este structurat pe două componente: „Rabla Clasic” — prin care românii pot beneficia de o primă de casare pentru achiziţia unui autovehicul nou în schimbul unui autovehicul vechi şi „Rabla Plus” — program nou, prin care este stimulată achiziţia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fără obligativitatea casării un autovehicul vechi. Obligaţia casării intervine doar pentru cei care doresc să cumuleze finanţarea acordată prin acest nou program cu cea din Programul „Rabla Clasic”.

Conform Ministerului Mediului, în cazul „Rabla Clasic” rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri pentru următoarele situaţii: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare, în cazul în care românii aleg să-şi cumpere o maşină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

Programul „Rabla Plus” este programat să demareze până la sfârşitul lunii iunie, în prezent producătorii fiind în procedură de validare.

Cele două axe ale programului pot fi accesate de către populaţie separat sau combinat. În situaţia în care un cumpărător deţine o maşină veche pentru casat şi doreşte să achiziţioneze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei, cât şi eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: