În primă fază

În Suceava sosesc doar 1.000 de pachete cu produse alimentare de la UE

> „Vom mai aştepta, astfel încât să facem un stoc de 2.000-3000 de pachete, încât să putem mulţumi pe toată lumea” a explicat Ion Lungu > Ajutoarele în produse alimentare trebuia să fie distribuite înainte de sărbătorile de iarnă, iar mai apoi în preajma celor de Paşte, însă operaţiunea a fost amânată din cauza contestaţiilor

În cadrul Programului Operaţional de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate, municipiul Suceava va primi, într-o primă etapă, 1.000 de pachete cu produse alimentare, anunţă primarul Ion Lungu. Însă distribuirea acestora către persoanele îndreptăţite nu va începe, aşteptându-se livrarea a încă 2.000 de pachete, astfel încât să nu se creeze nemulţumiri în rândul celor care nu vor putea intra în posesia drepturilor respective.

„În perioada următoare vin 1.000 de pachete cu produse alimentare. Am zis însă să mai aşteptăm, pentru că, în ciuda faptului că sunt distribuite în ordine alfabetică, o să fie înghesuială. Însă, vom mai aştepta, astfel încât să facem un stoc de 2.000-3000 de pachete, încât să putem mulţumi pe toată lumea” a explicat Ion Lungu.

În municipiul Suceava vor avea parte de sprijinul european în produse alimentare 7.627 de persoane, numărul lor fiind stabilit în baza informaţiilor comunicate de instituţiile judeţene specializate, date centralizate la nivelul Prefecturii, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din judeţ. În acest sens, Primăria Suceava a închiriat un spaţiu din Burdujeni al societăţii comerciale Consuc, unde, de altfel, s-au distribuit şi pachetele din campania anterioară. Un pachet conţine 3 kg făină albă de grâu; 3 kg mălai; 0,8 kg paste făinoase; 2 kg zahăr; 2 kg orez; 1 kg fasole boabe; o conservă de carne de vită; două conserve de pastă de tomate.

Potrivit informaţiilor transmise de Instituţia Prefectului, în judeţul Suceava, la categoriile prevăzute prin lege, vor ajunge aproximativ 315.706 de cutii cu alimente, respectiv câte două pentru fiecare beneficiar. Este vorba despre un total de 5.083 tone de alimente, o cutie cu ajutoare cântărind 16,1 kg.

Pentru campania curentă, care trebuia demarată încă la finele anului trecut, în judeţul Suceava beneficiare ale ajutoarelor în produse alimentare sunt 157.835 de persoane, faţă de 125.744 de persoane în 2014, înregistrându-se o creştere de 32.091 de persoane îndreptăţite. Aceasta ca urmare a Hotărârii Guvernului României nr. 799 din 2014, care a introdus o nouă categorie de beneficiari, respectiv „persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 de lei de persoană, pe lună, inclusiv”, şi care nu se încadrau în niciuna din categoriile anterior prevăzute de lege. Numai datorită acestei prevederi legale, numărul îndreptăţiţilor care ar putea fi înscrişi suplimentar pe listele aprobate de primari se ridică la 25.280 de persoane.

În zilele acestea, în judeţ au ajuns 18.840 de pachete, ele fiind repartizate către primăriile din Baia, Bogdăneşti, Boroaia, Drăguşeni, Forăşti, Rîşca şi Vadul Moldovei. Se apreciază că întreaga cantitate va fi livrată până pe 22 iunie.

Ajutoarele în produse alimentare din stocurile de intervenţie ale Uniunii Europene trebuia să fie distribuite înainte de sărbătorile de iarnă, iar mai apoi în preajma celor de Paşte, furnizorii de pachete cu produse alimentare pentru judeţul Suceava fiind Libro Events şi Atico Fine Foods. Operaţiunea a fost amânată deoarece pentru 11 din cele 13 loturi, inclusiv pentru lotul 11, în care sunt cuprinse judeţele Suceava şi Botoşani, au fost formulate contestaţii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: