Achim Irimescu despre criza laptelui

Comerciantul nu a înţeles semnalul pieţei

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, ieri, referindu-se la nemulţumirile producătorilor de lapte, că aceştia nu au cui să îşi vândă produsele, că piaţa de profil este blocată în România din cauza unei crize internaţionale în domeniu, precizând, însă, că nici comercianţii din ţară nu au înţeles semnalul pieţei şi nu au scăzut preţurile corespunzător cu reducerea acestora la producător. „Eu nu cumpăr, de când am ajuns în România, lapte sub 4,50 lei în magazin şi am venit în noiembrie. Ce s-ar fi întâmplat dacă preţul se reducea, ca şi preţul la producător, măcar cu 40%? Eu mergeam în magazin şi, în loc să cumpăr un litru, cumpăram doi. Chestiunile sunt foarte simple: piaţa nu funcţionează, aici e problema, de aceea legea pe care a adoptat-o Parlamentul are un rol foarte important. Din păcate, comerciantul nu a înţeles semnalul pieţei. Ar trebui ca în momentele acestea grele să fie comerciantul alături de noi. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru. Îmi pare rău că o spun, dar asta e realitatea”, a afirmat Irimescu, la o dezbatere organizată de PNL despre impactul aprobării Legii privind comercializarea produselor alimentare în societatea românească.

El a dat exemplul Germaniei, spunând că, într-un context similar, în această ţară preţul la consumator s-a redus corespunzător cu cel de la producător. „La noi nu se întâmplă lucrul acesta. (…) Suntem pe o piaţă unde nu e la îndemâna producătorului să regleze preţul şi nici a statului. Piaţa nu se autoreglează dintr-un blocaj. De aceea e atât de necesară această lege şi de aceea Guvernul a susţinut-o. (…) Tare ne-am bucura dacă şi în România s-ar întâmpla un fenomen similar în care dacă măcar suferă producătorul să se regăsească la consumator această diferenţă de preţ. Sigur, e piaţă liberă, e greu să intervii, dar mi-am exprimat speranţa ca şi consumator din România în ceea ce priveşte aplicarea legii pe care Parlamentul a adoptat-o”, a arătat ministrul.

El a explicat că această criză a laptelui, alături de cea a cărnii de porc, este cauzată de embargoul Federaţiei Ruse.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: