Un punct de vedere

Un pericol real: spectrul roşu şi omul nou

Motto: „Fortes fortuna adiuvat”

 („Pe cei puternici norocul îi ajută”)

Terenţiu, Phornio

 Va trebui să ne obişnuim cu alt fel de politică decât cea care era până acum, aşa cum era şi o ştiu cu toţii, indiferent de culoare, dar la recentele alegeri a dobândit valenţe noi; ca să nu spun o neruşinare mai mare, îţi râde în nas şi te prosteşte de la obraz, că, vezi tu, chiar dacă liberalii au pierdut capitala în mod zdrobitor, au câştigat cel mai bun scor în ţară din 1990 încoace. Asta le-a spălat obrazul celor doi copreşedinţi şi, adăugăm, lui Iohannis, care, în stilul caracteristic, s-a dus cu soţia într-o vizită oficială de care ar depinde, chipurile, soarta României; că doar n-aţi vrea să nu cultivăm relaţiile cu Luxemburgul ducal.

Deja, lumea bună, cultivată, are oroare de Bucureştiul roşu, un fel de ciumă care face notă discordantă la poziţia fermă, euroatlantică, aşa că nici nu mai trebuie amintit, mai ales că cei care i-au dat această culoare nu reprezintă un electorat prea şcolit, e pensionar şi „fără maneră” ar zice Caragiale, râzând pe înfundate de prostia fudulă. Păi ce, electoratul care nu-i ca PSD-ul v-a votat pe voi? Mai degrabă faceţi-vă cruce cu limba-n gură că n-a avut Nicuşor Dan organizaţii la nivelul ţării, că luaţi voturi câte aţi luat în Bucureşti. Acest „homo novus” a apărut aşa cum au apărut dintotdeauna oamenii noi, ca să strice socotelile celor nărăviţi în rele care se dau curaţi ca lacrima, dar care se laudă cu penalii şi urmăriţii penali din dosarele transilvane. Dacă o să reuşiţi să-l corupeţi şi pe Nicuşor Dan, cum aţi încercat deja cu Bucureştiul, vă mai menţineţi ca a doua forţă politică?; altfel rămâneţi undeva la subsolul istoriei şi politicii. Cum avea să vă dea vouă voturile? Voiaţi să vă salvaţi pielea bazându-vă pe dreapta unită? De dreapta, dar pe extremă, era şi Marian Munteanu, care şi-a tras partid ce va rupe tot din electoratul vostru. Iluzia dreptei unite e mai veche, au fluturat-o Băsescu – Boc, dar a rămas ca scuză la eşecuri şi ca dorinţă de dominaţie, ceea ce s-a vădit şi la alegerile de acum. Încercarea de a explica eşecul prin fraudarea alegerilor (poziţie foarte veche a celor care pierd) nu va putea să vă scape de penibil şi nici n-o să creşteţi în ochii publicului: „Oh, săracii de ei, au pierdut fiindcă ei, cinstiţii lumii, au fost furaţi”.

Am mai spus: hoţii nu au culoare politică, dar prea s-a nimerit ca salvarea să vă vină de la penali, aleşi sub flamura liberală. Cherecheş nici după nume nu pare PSD-ist, dar Falcă sigur este liberal, un liberal băsist, aşa cum sunt mai mulţi în tot Ardealul. Să fii salvat de penali, iată o performanţă greu de atins! Cum a fost posibil să fie aleşi? Să amintim tuturor că românii au o afinitate deosebită, istorică, faţă de haiduci, faţă de cei certaţi cu legea, cu ordinea socială. Încă se mai crede că oricare penal joacă un renghi stăpânirii care jupoaie şi domină. În ochii profanului contează enorm că penalii sunt cu dare de mână (ne dă şi nouă din ce fură de la noi!), aşa că haiducii politici contează pe această slăbiciune a alegătorilor şi se afişează în faţa noastră ca un steag victorios. Cât de europeni şi mai cu moţ sunt cei care aleg penali, faţă, să spunem, de bucureştenii care l-au suspendat pe Vanghelie? Nu mai impresionează pe nimeni căruciorul şi burdihanul lui Nicuşor Constantinescu din fieful PSD-ului. Ce se observă? Că această scremere de a transforma un eşec într-o victorie nu poate să înşele decât pe cei care se vor prostiţi, duşi cu preşul, ca să rămână captivi unei ideologii cu iz de vechitură. Să le amintim liberalilor de la vârf că niciodată I.I.C. Brătianu sau I.G. Duca nu s-au văicărit când au pierdut, n-au căutat scuze şi n-au dat vina pe alţii şi nici nu s-au aliat cu extrema dreaptă. Dimpotrivă! I.G. Duca a scos Grada de Fier în afara legii şi a plătit cu viaţa pentru asta: a fost împuşcat de legionari pe peronul gării din Sinaia.

Aceste alegeri s-au dus, de interes rămân alegerile parlamentare din toamnă care, după cum se spune, nu pot fi altfel decât cele locale. Vă veţi lupta nu numai cu Dragnea, ci şi cu Nicuşor Dan. Dacă mizaţi pe o întărire a puterii lui Iohannis, deşi nu văd cum s-ar întâmpla într-un timp aşa de scurt, ca să vă instalaţi la putere, să aveţi în vedere că în ziua respectivă sau imediat după, s-ar putea ca Iohannis să plece într-o vizită de lucru, adică în interesul României, cine ştie pe unde. Dacă va fi ajutat să instaleze republica prezidenţială la care visează, după cum visează la două mandate, atunci puteţi să jucaţi într-un picior, pe spinarea noastră. O să aveţi cel mai elevat electorat, o să vă plasaţi la dreapta dreptei europene, o să curgă apa la deal, iar soarele are să lumineze numai partea dreaptă a Terrei. Oare cei care au îmbolnăvit lumea, au omorât-o, au stropit-o cu apă chioară, vor face parte din electoratul vostru? Vă veţi lăuda şi cu un astfel de electorat subţire?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: