La „Şcoala mamei” organizată de Asociaţia „Rădăcini şi Aripi”

Prima serie de viitoare mămici a absolvit cursul de puericultură

> Câţiva tătici au primit un atestat de absolvire prin care pot primi concediu paternal

Prima serie a cursului de puericultură organizat de Asociaţia „Rădăcini şi Aripi” s-a încheiat miercuri, circa 20 de viitoare mămici, dar şi tătici primind diplome că şi-au însuşit noţiuni teoretice şi practice care îi vor ajuta în îngrijirea copiilor mici. Mai mult, taţii au obţinut un atestat de absolvire al cursurilor de puericultură, pe baza căruia pot obţine 10 zile de concediu paternal de la angajator, pe lângă cele 5 oferite de stat.

Din prima serie a viitoarelor mămici care au participat la curs, opt au fost prezente la cursul festiv de miercuri, celelalte născând între timp. „Cursul a început la sfârşitul lui martie şi am început deja seria a doua, suntem deja la al treilea modul, am mers în paralel. Avem şi o parte de consiliere pentru mamele aflate la nevoie, am avut astfel de situaţii care apar pe perioada sarcinii – fie au stări depresive, fie vor să păstreze sarcina şi nu pot, ajutăm pe cele care au nevoie” ne-a spus coordonatoarea cursului, Alexandra Hlade.

Mamele prezente la curs consideră că iniţiativa de a organiza o şcoală a mamei este o reuşită: „Ne-am învins temerile, în primul rând, acum ştim la ce să ne aşteptăm în travaliu, e foarte bună iniţiativa de a face cursuri de puericultură şi pentru tătici, în Suceava chiar nu există” ne-a spus o viitoare mămică.

„Fiecare avem multe întrebări, mai ales la primul copil, şi dileme, iar cursul acesta ne-a ajutat să le clarificăm în mare pentru că experienţa va veni ulterior. Cursul e foarte binevenit” ne-a spus o alta.

Şcoala pentru mame se desfăşoară, reamintim, în cadrul proiectului „Şi eu voi fi mămică”, la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, fiind iniţiată având în vedere că sunt destule femei gravide cărora le este teamă de naşterea naturală, iar numărul cezarienelor este foarte mare. Cursul are loc în colaborare cu cadre medicale de la Spitalul Judeţean Suceava.

Din echipa care susţine cursurile au făcut medicul obstetrician Petronela Vicoveanu, medicul neonatolog Adina Frenţi, medicul pediatru Roxana Gireadă şi asistenta medicală Lili Bălan.

Fiecare curs este structurat pe şapte module, de câte 70 de minute, distribuite pe mai multe săptămâni, iar la fiecare şedinţă 10-15 minute sunt dedicate gimnasticii gravidei şi tehnicii de respiraţie în timpul travaliului. La „Şcoala mamei”, gravidele primesc informaţii esenţiale despre perioada de sarcină, travaliu şi naştere precum şi despre ce trebuie să conţină bagajul de spital, despre alimentaţia mamei în timpul alăptării, îngrijirea sugarului în primele 6 luni de viaţă, când trebuie solicitat medicul etc. De asemenea, se oferă consiliere gratuită mămicilor aflate în criză de sarcină.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: