Întreprinzătorii suceveni vânează forţa de muncă din străinătate

> În principal, sunt căutaţi vorbitori de limbă română din Republica Moldova şi Ucraina, în condiţiile în care, la rându-i, forţa de muncă suceveană pleacă să lucreze peste graniţe

Cea mai mare problemă a antreprenorilor o constituie forţa de muncă, susţine Liliana Agheorghicesei, preşedintele Federaţiei Patronale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (FPIMM) Suceava, care opinează că statul este concurentul numărul unu al mediului de afaceri privat. Aceasta atât prin acordarea de ajutor de şomaj proaspeţilor absolvenţi, dar şi prin plata de ajutoare sociale pe termen nelimitat.

„Cel care ne face concurenţă neloială este statul, care plăteşte nemunca, plăteşte lenea şi nu-i încurajează pe tinerii care ies de pe băncile şcolii să-şi găsească un loc de muncă. Mai mult de atât, asistaţii social nu au un termen în care să meargă la agenţii economici să-şi caute de lucru, iar acestea sunt motive pentru care şi noi suntem puşi în situaţia de aduce salariaţi de prin alte ţări, ca să ne putem continua afacerile” reliefează şefa FPIMM, menţionând că, în principal, sunt căutaţi vorbitori de limbă română din Republica Moldova şi Ucraina.

„Există o furie de a se pleca la muncă în afară”

Agheorghicesei spune că a avut discuţii cu responsabili ai Inspectoratului Judeţean Şcolar, astfel încât să se pună accent pe dezvoltarea învăţământului profesional, remarcând, totodată, că 80% din absolvenţii de studii superioare nu dobândesc o slujbă care să corespundă specializării dobândite la cursurile Universităţii „Ştefan cele Mare”.

Şefa FPIMM susţine că antreprenorii suceveni recurg la tot felul de „artificii” pentru a atrage şi păstra personal bine pregătit, în condiţiile în care, la rându-i, forţa de muncă suceveană pleacă să lucreze peste graniţe. „Salarizarea este direct proporţională cu productivitatea; nimeni nu promite mai mult decât poate pentru plata salariilor. Facem tot felul de artificii, începând de la trainning, loializare, acordarea de bonuri de masă, tot ceea ce este posibil la nivelul nostru. Există o furie de a se pleca la muncă în afară, însă nu trebuie să uităm şi riscurile, mai ales în ceea ce priveşte stabilitatea familiilor” a explicat Liliana Agheorghicesei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI