Povestea Mariei

Antrenoare şi arbitră de gimnastică sportivă, pentru un deceniu şi cadru universitar, totodată jurnalistă de sport, fosta campioană mondială, europeană şi olimpică la gimnastică Maria Olaru, originară din Fălticeni, este oficial, de miercuri, autoare de carte. Volumul „Preţul aurului. Sinceritate incomodă. Memoriile unei campioane olimpice” va fi lansat însă sâmbătă, la „Bookfest” Bucureşti.

„Asta sunt, asta este povestea mea” spune autoarea în finalul unei note de întâmpinare: „Eu sunt Maria. Maria Olaru, gimnasta… Dar dacă vrei să mă cunoşti mai bine pe mine, Maria, sportivul şi omul deopotrivă, trebuie să ai răbdare. Viaţa mea nu se poate povesti în 34 de rânduri, atâtea câţi ani am. Asta pentru că în aceşti 34 de ani mi s-au întâmplat atâtea lucruri cât într-o viaţă de om. (…) Cum am ajuns să fac gimnastică? A fost o pură întâmplare… Ba nu! Pentru că, aşa cum am aflat de la un înţelept, nimic important, pe lumea asta, nu e întâmplător… Sportul m-a format şi m-a pregătit pentru viaţă, contribuind mult la integrarea mea în societate, conferindu-mi în acest sens calităţi indispensabile. Ca fostă sportivă de înaltă performanţă sunt obişnuită cu disciplina, programul riguros, călită psihic în numeroasele antrenamente şi competiţii, cunoscând deopotrivă gustul dulce al victoriei şi pe cel amar al înfrângerii. Sportul m-a consacrat şi tot ceea ce sunt astăzi, datorez sportului”. Pornind însă de la început, aceasta este şi cartea în care, potrivit prefaţatorului, ziaristul Cătălin Tolontan, „un copil povesteşte scandalurile din casă, gelozia, bătăile, sinuciderea tatălui în care este implicată o jucărie, episoadele de beţie ale mamei şi vorbeşte despre iubirea lor, după care a tânjit şi pe care, deseori, a simţit-o”. Apoi, la Deva, „un copil ajunge în sala de gimnastică şi ridică ochii către norocosul şir de antrenori admirând-o şi bătând-o. O relaţie tandră şi nepermisă”. Cartea – „necesară şi insuportabilă” – este „despre un copil care şi-a iubit părinţii, antrenorii, supraveghetorii şi pe toţi cei de la care n-a pretins nimic. Şi pe care nici azi nu-i acuză”. Nu întâmplător cartea aceasta s-a putut deschide de la un întâi de iunie…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: