Un punct de vedere

Scofala şi “Voinicelul”

Sute de copii de grădiniţă s-au perindat, vineri, pe scena sălii de spectacole de la Cinematograful Modern, etalându-şi talentele în cadrul etapei zonale a concursului artistic “Voinicelul”. Aflându-mă prin clădire, printr-o uşă deschisă înspre sala de spectacole am zărit scena plină de copiii-dansatori, îmbrăcaţi în port popular şi mi-am amintit, imediat, de o competiţie asemănătoare, de pe timpul lui Ceauşescu. Eram printr-a patra, cred, când am participat la un concurs între şcoli, desfăşurat la Sala “Dom Polski”, într-un dans tematic ce imagina… recoltatul florii-soarelui. Eram costumată cu rochiţă din hârtie creponată verde, cu o corolă de petale galbene pe cap, alături de alte colege, şi ele „flori” din hârtie. Colectiviştii veniţi să le adune în mii de tone la hectar erau elevi din clase de gimnaziu, în costume naţionale, care au intrat în lan pe ritm de muzică populară. Participasem de mai multe ori la această competiţie, dar atunci s-au petrecut două incidente, unul dintre ele atrăgând după sine chiar interzicerea concursului pentru elevii din ciclul primar.

Mai întâi, coregrafa blondă care ne coordona ne-a rujat buzele în roşu foarte strident, fiindcă eram cam palide, iritând-o pe secretara de partid aflată acolo, care a dispus imediat demachierea fetiţelor. Concursul a durat ore-n şir, eram transpiraţi şi înfometaţi, iar unei eleve chiar i s-a făcut rău şi a leşinat. Mama ei s-a dus la Partid şi a făcut gălăgie, astfel că de atunci în competiţia respectivă au intrat doar elevi mai mari.

 Nu vreau să spun, la modul răutăcios, că ne-am întors în acele vremuri cu Voinicelul, dar parcă multe din imaginile de atunci se potrivesc poate prea bine cu cele de astăzi.

Copiii veniţi să participe la “Voinicelul” au stat, vineri, în faţa cinematografului sau în sală, până pe la orele 18-19, aşteptând să intre în concurs, conform programării. Alături de ei, zeci de educatoare şi părinţi. În încăperea în care se îmbrăcau copiii, aerul era sufocant, irespirabil, plus înghesuiala.

Care o fi scofala de se organizează astfel de manifestări de “masă”, câteva puncte adunate la portofoliul cadrelor didactice, pentru gradaţia de merit, sau mândria părinţilor că şi-au văzut copiii pe o scenă? Mai ales că ei au plătit şi chiria sălii, pe lângă cheltuiala cu costumaţiile, care de care mai ochioase. Apoi, noua sală de la Modern nu prea e potrivită pentru “Voinicelul”, de fapt, nici nu a fost refăcută pentru asta.

Treptat, vom vedea cum mocheta se toceşte, scaunele încep să se clatine şi totul revine la ce a fost înainte de renovare. Există copii foarte talentaţi, care au nevoie să fie remarcaţi indiferent de epoci, dar o competiţie sportivă, în aer liber, dacă tot a venit vara, parcă ar fi mai potrivită pentru ei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI