Eram temuţi

Provocat să iau cuvântul la festivitatea de premiere de la Udeşti din cadrul „Rezonanţelor udeştene”, mă gândeam să mă întorc în cele ce le voi spune la personalitatea celui pentru care „Crai nou” se află printre organizatori şi în numele căruia acordă un premiu: Constantin Ştefuriuc. Voiam să reiau ideea doar lansată la pomenirea organizată sus, în cimitir, la mormânt, despre evocarea poetului „cu trupul” şi nu doar cu sufletul. Prima se poate face doar la mormânt, a doua – oriunde cineva doreşte să-şi amintească de el, de poezia lui.

Ideea mi-a fost însă „deturnată” de profesorul Emil Simion, care, vorbind înaintea mea, a cerut asistenţei îngăduinţa de a citi un text al dumisale apărut cândva în „Zori noi”, în text evocând trăiri de profesor de ţară, publicat la o rubrică consacrată unor astfel de scrieri deloc politizate, deloc partinice, pline de un omenesc neumbrit de automatismele textului ideologizat.

Am folosit astfel prilejul de a le reaminti celor în vârstă, de a le atrage atenţia celor tineri, că vechiul ziar, chiar dacă „al partidului”, şi-a creat şi cultivat o libertate a scrisului pe care n-au avut-o alte publicaţii similare din ţară. Deschizând uşa condeierilor Ţării de Sus, „Zori noi” şi-a asumat riscul de a le găzdui opinii şi gânduri adesea nealiniate… „liniei partidului”. Desigur, „Zori noi” nu a publicat texte manifest antipartinice, dar a cultivat textul critic, opinia în spiritul adevărului, necruţarea faţă de falsitatea, ipocrizia unora dintre reprezentanţii autorităţilor.

Eram temuţi, astfel că unui secretar „cu organele” (la rându-i temut în organigramă) i-a trecut prin cap să facă ordine în redacţie, dosarele unora dintre noi neplăcându-i. Motiv pentru a se lepăda de noi, cei incomozi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: