120.000 de carduri de sănătate nu au fost încă activate

 > CAS a eliberat peste 3.000 de adeverinţe înlocuitoare pentru asiguraţii care refuză din motive religioase sau de conştiinţă respectivul card

 Din cele peste 420.000 de carduri naţionale tipărite pentru persoanele asigurate din judeţul Suceava, au fost returnate 22.269, iar aceasta din cauză că nu au putut fi înmânate beneficiarilor, informează Cristi Bleorţu, director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, care subliniază că activate sunt doar puţin peste 300.000 carduri. Potrivit lui, din totalul returnat de operatorul poştal care s-a ocupat cu distribuirea, în perioada 9 ianuarie 2015 – 24 mai 2016, CAS Suceava a reuşit să distribuie, persoanelor asigurate care le-au solicitat, 10.174 carduri naţionale.

Pe de altă parte, în intervalul menţionat au fost eliberate 6.126 adeverinţe de înlocuire a cardului naţional, beneficiarii fiind asiguraţii care au pierdut ori au deteriorat cardul. Încă 3.076 adeverinţe înlocuitoare au fost înmânate asiguraţilor care refuză, în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, respectivul card. Nu în cele din urmă, în aceeaşi perioadă, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a eliberat 14.139 adeverinţe care atestă calitatea de asigurat pentru cei la care cardul naţional de sănătate nu ajunsese.

Începând cu 1 septembrie 2015, cardul naţional de sănătate a devenit unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani. Cardul naţional de sănătate se emite pentru dovedirea calităţii de asigurat şi furnizarea unor servicii medicale, putând fi utilizat numai pe teritoriul României. Cardul este emis individual pentru fiecare asigurat, termenul de valabilitate fiind de 5 ani. Asiguraţii care nu au intrat în posesia cardului pot să verifica dacă li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa direct Casei de Asigurări de Sănătate Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI