La a treia ediţie a FIST

Şcoli de teatru din România, Polonia, Republica Moldova, Slovacia şi Bulgaria, la Suceava, în perioada 4-11 iulie

Zece şcoli de teatru din România, Polonia, Republica Moldova, Slovacia şi Bulgaria vor participa la a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru, ce se va desfăşura la Suceava, în perioada 4­11 iulie 2016.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Teatrul Municipal „Matei Vişniec” că Primăria Suceava este partener al acestui proiect, iar Consiliul Local Suceava este principalul finanţator al Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru, fiind alocate pentru ediţia din acest an 160 000 de lei.

Lungu a spus că în 2016 a fost alocat aproximativ 9 la sută din buget pentru activităţi culturale.

„Este un record de la 1 la sută la 9 la sută. Sigur, discutăm şi de partea de infrastructură, dar finanţăm foarte multe evenimente culturale”, a precizat Lungu amintind de Festivalul Mondial de Film Amator, care se va desfăşura la Suceava, în perioada 16-­23 august, dar şi de Festivalul de Artă Medievală.

Prezent la Teatrul municipal „Matei Vişniec”, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur a declarat că în perioada în care s­a proiectat înfiinţarea şi funcţionarea Centrului Cultural „Bucovina”, una dintre priorităţile administraţiilor publice locale şi judeţene a fost cea legată de cultură şi asigurarea infrastructurii pentru cultură.

Directorul FIST, profesorul Paul Chiribuţă, de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie Bucureşti, a declarat că acest tip de festival este unic în România şi printre puţinele din Europa arătând că în acest an vor fi prezente zece şcoli de teatru, dintre care şase din România şi patru din Polonia, Republica Moldova, Slovacia şi Bulgaria.

„Ne­-am orientat anul acesta către şcoli care vin din spaţiul est-european, balcanic chiar, în perspectiva unei dezvoltări pe care o preconizăm a acestui festival care (…) poate genera şi proiecte la nivel european, balcanic şi cred că asta ar fi direcţia pe care acest festival ar trebui să se dezvolte în viitor” a spus Paul Chiribuţă, adăugând că la ediţia de anul trecut elevii veneau şi cu două ore mai devreme pentru a­-şi ocupa locurile în sala de spectacol, că audienţa în rândul tinerilor este „un lucru extraordinar de îmbucurător” pentru misiunea de educaţie pe care o are teatrul a conchis directorul FIST.

La rândul său, preşedintele FIST, actorul Stelian Nistor, a declarat că „Suceava a dat Bucureştiului şi implicit ţării personalităţi culturale de certă anvergură”, iar FIST vrea şi să aducă înapoi Sucevei „parte din cultura pe care a dat­o ţării”.

Stelian Nistor a subliniat că primarul Sucevei a înţeles că oraşul are nevoie de această latură culturală, „de exploatare a potenţialului său cultural”. „Am venit cu toată seriozitatea, cu toată implicarea şi mergem înainte”, a mai spus preşedintele FIST.

Directorul Teatrului Municipal „Matei Vişniec”, scriitoarea Carmen Veronica Steiciuc, a mulţumit directorului şi preşedintelui FIST pentru că au continuat acest festival la Suceava remarcând că la ediţiile precedente tinerii suceveni au participat în număr mare la manifestările incluse în programul FIST, mai ales că teatrul contemporan este „segmentul” care lipseşte în Suceava.

La rândul său, directorul artistic al Teatrului Municipal „Matei Vişniec” , regizorul Andrei Munteanu, a declarat că la Suceava se întâmplă în aceste zile „două evenimente fundamentale”, respectiv Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru, manifestare care este „extrem de bine văzută în afară”, şi întemeierea unui teatru.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: