La DSP, campania „Pentru o inimă sănătoasă e timpul să-ţi cunoşti presiunea arterială”

Peste 11% din populaţia judeţului suferă de boli hipertensive

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava desfăşoară campania „Pentru o inimă sănătoasă e timpul să-ţi cunoşti presiunea arterială”, începând cu 26 mai, timp de o săptămână, cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale marcate în 2016. Directoarea adjunctă de la DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat că în debutul campaniei, joi, de la ora 9, la sediul DSP vor avea loc activităţi gratuite pentru cei interesaţi de determinare a glicemiei, tensiunii arteriale, greutăţii, înălţimii şi a indicelui de masă corporală, însoţite de recomandări privind un stil de viaţă sănătos. De la ora 13, medicul primar cardiolog Doru Iliescu va susţine o conferinţă educativă sub genericul „Sfaturi de la specialişti privind prevenţia şi diagnosticarea precoce a hipertensiunii arteriale”, destinată publicului larg.

Ziua mondială a hipertensiunii arteriale se marchează, în fiecare an, la 17 mai, timp de o săptămână fiind diseminată tema din acest an, „Cunoaşteţi valorile presiunii arteriale”. Este o temă care vizează creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei privind această boală.

Datele statistice transmise de DSP Suceava arată că, la sfârşitul anului 2015, erau în evidenţă 80.893 de cazuri de boli hipertensive, ceea ce înseamnă 11,24% din populaţia judeţului, de cardiopatie ischemică suferind 40.385, adică 5,5% din populaţie. În ce priveşte cazurile nou apărute, anul trecut au fost 5224 cazuri de HTA, dintre care 3125 în mediul urban, şi 2410 cazuri noi de cardiopatie ischemică. Tot la nivelul anului trecut, din totalul de 6095 decese din judeţ, 4907 au fost din cauza bolilor aparatului cardio-circulator (81%), 421 fiind cauzate de HTA. Potrivit specialiştilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, hipertensiunea arterială este principalul factor de risc în apariţia unor boli, în ţările dezvoltate fiind chiar prima cauză, iar în cele în curs de dezvoltare fiind a doua cauză după fumat. HTA este prima cauză de accident vascular şi insuficienţă cardiacă, fiind a doua cauză de infarct cardiac.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: