Reducere la jumătate a firmelor care au intrat în procedura insolvenţei

> Potrivit Legii nr. 85/2006, insolvenţa este acea stare patrimonială a debitorului caracterizată prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor ajunse la scadenţă

 În perioada 1 ianuarie – 31 martie a.c., în judeţul Suceava s-au efectuat 677 înmatriculări de firme, evidenţiază statistica Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, potrivit căreia, în comparaţie cu perioada omoloagă a anului precedent, din acest punct de vedere se înregistrează un spor de doar 0,45%. În primul trimestru al anului acesta, cele mai multe înregistrări, respectiv 510, sunt cele ale societăţilor cu răspundere limitată (SRL), după care urmează, în ordine descrescătoare, persoanele fizice autorizate (PFA), cu 98 de înregistrări, şi întreprinderile individuale (II), cu 67 de înregistrări. În ceea ce priveşte insolvenţa, pe parcursul celor dintâi luni ale anului, au declanşat această procedură judiciară 16 agenţi economici suceveni, mai puţini cu 48,39% în comparaţie cu primul trimestru din 2015, când s-au declarat în insolvenţă 31 de firme.

Insolvenţa este definită de art. 3, pct. 1 al Legii nr. 85/2006 ca fiind acea stare patrimonială a debitorului caracterizată prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor exigibile, obligaţii care au ca obiect o sumă de bani.

În intervalul la care ne referim, 82 de firme şi-au suspendat activitatea, comparativ cu 83 în anul precedent, evoluţia menţinându-se constantă. În trimestrul întâi, în judeţ s-au dizolvat 248 de agenţi economici, raportat la 123, în primul trimestru din 2015, aceasta însemnând mai mult decât o dublare a procedurilor de acest fel.

La Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în cele 3 luni analizate, s-au făcut inclusiv 811 de radieri de firme din judeţul Suceava, cu 71,82% în plus comparativ cu anul anterior, când supuse radierii au fost 472 de agenţi economici. În judeţ au fost înfiinţate 296 de societăţi cu răspundere limitată debutant (SRL-D), 281 fiind în funcţiune, în timp ce 15 dintre acestea au fost radiate. În ceea ce priveşte înmatricularea societăţilor care au beneficiat de prevederile HG nr. 166/2003 referitoare la facilităţile acordate studenţilor, la Oficiul Registrului Naţional al Comerţului figurează 461 de asemenea firme sucevene, 284 fiind în funcţiune, iar 177 radiate. Între acestea din urmă, 58 au fost supuse radierii voluntare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: