Aproape 60% din amenzile date de inspectorii de muncă sunt pentru munca la negru

> Lucrătorii ITM au depistat 16 persoane fără forme legale de angajare, firmele cu pricina fiind amendate cu 180.000 lei, sumă care reprezintă 57,7% din totalul de 315.400 lei, amenzi aplicate în primul trimestru al anului

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava atrage atenţia că lucrătorii fără forme legale nu beneficiază de protecţie în caz de accident de muncă şi nici în cel de îmbolnăvire profesională. Pe de altă parte, perioada lucrată „la negru” nu se constituie vechime în muncă, iar, drept consecinţă, la atingerea limitei de vârstă, persoanele în cauză nu vor avea parte de pensie. Totodată, persoana încadrată fără forme legale nu are dreptul la concediu medical plătit şi, după caz, de pensie de boală sau de handicap.

În scopul diminuării acestui flagel, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava desfăşoară acţiuni şi campanii de identificare şi combatere a cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile de utilizare frecventă a acesteia, cum ar fi: construcţii; industria textilă; prestările de servicii; industria alimentară şi de panificaţie; industria lemnului; comerţul; paza; transportul rutier de marfă şi persoane; unităţile din staţiunile montane; cabinetele medicale; fabricarea băuturilor alcoolice şi răcoritoare. De asemenea, controlate periodic sunt unităţile cu activitate pe timpul nopţii, adică barurile, discotecile; stabilimentele pentru jocuri de noroc; unităţile de comerţ cu program non-stop; staţiile de carburanţi.

Inspectorul-şef Romeo Butnariu precizează că numai în primul trimestru al acestui an, pe linia diminuării fenomenului, efectuate au fost 663 controale, iar din totalul celor 129 de angajatori sancţionaţi, 21 au fost amendaţi pentru muncă fără forme legale. În perioada amintită, inspectorii de muncă au depistat 16 persoane fără forme legale de angajare, firmele cu pricina fiind amendate cu 180.000 de lei, sumă care reprezintă 57,7% din totalul de 315.400 de lei, amenzi aplicate în primul trimestru al anului.

„În intervalul analizat, inspectorii de muncă au dispus 1.309 măsuri pentru remedierea neconformităţilor constatate în urma verificărilor efectuate, observându-se o mai bună responsabilizare a angajatorilor în ceea ce priveşte aplicarea prevederilor legislative în vigoare” a declarat Romeo Butnariu.

În baza reglementărilor privind registrul general de evidenţă al salariaţilor, verificate au fost 651 de societăţi, fiind date 28 amenzi, a căror valoare a însumat 71.000 lei, precum şi 81 avertismente.

În conformitate cu prevederile HG nr. 500/2011, fiecare angajator are obligaţia de a înfiinţa şi transmite la ITM registrul general de evidenţă al salariaţilor, document care este întocmit în format electronic, cu ajutorul unei aplicaţii informatice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: