Printre buzunare, căsătorii, clovni şi din nou… un câine

materi visniec 2016 0Prima zi (la Suceava) din Festivalul Zilele Matei Vişniec a fost una plină de evenimente, de teatru, de întâlniri cu invitaţii festivalului. Un program extrem de încărcat şi solicitant (pentru organizatori, artişti, invitaţi şi pentru iubitorii de artă), dar cu atât mai interesant, a oferit Sucevei ocazia să aleagă între patru spectacole de teatru, întâlnire cu Matei Vişniec şi invitaţii lui, lansări de carte, un colocviu „O sută de ani de Dada”.

După conferinţa de presă, care a avut loc la Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, Matei Vişniec şi invitaţii săi s-au îndreptat către Universitatea „Ştefan cel Mare” unde au fost primiţi de o aulă plină.

Sucevenii s-au bucurat de spectacole la Uzina de Apă (ora 15.30 şi ora 17.00) şi în paralel la Teatrul Municipal „Matei Vişniec” (ora 16.00 şi ora 19.30).

„Buzunarul cu pâine” jucat de Teatrul Independenţilor Profesionişti (TIP) Bucureşti a beneficiat de două reprezentaţii la Uzina de Apă. Actorii au adaptat perfect spaţiul de la Uzina de Apă, un spaţiu neconvenţional, care, prin ingeniozitatea actorilor, a devenit scena perfectă pentru piesa lui Matei Vişniec. TIP Bucureşti a beneficiat şi de ajutorul unui important personaj – Grivei (simbolul spaţiului public românesc şi locuitorul permanent al Uzinei de Apă), care timp de două reprezentaţii a fost actor.

Teatrul Satiricus din Chişinău a jucat pe scena teatrului sucevean două spectacole – „Cerere în căsătorie” (Anton Cehov) şi „Angajare de clovn” (Matei Vişniec). Ca şi reprezentaţia de la Rădăuţi, „Cerere în căsătorie” a încântat, iar publicul sucevean a răspuns cu egală căldură. Spectacolul „Angajare de clovn” a surprins printr-o expresivitate extraordinară, actorii şi-au interpretat rolurile grandios, surprinzând fineţea textului, dramatismul şi calităţile profund umane ale personajelor. Am putut fi martorii încântării şi fermecării pe care a trăit-o şi dramaturgul la prima întâlnire, întâlnire definitorie care i-a adus pe aceşti mari actori ai Teatrului Satiricus pe scenele noastre (sau, cum au tot spus-o ei, actorii, acasă).

Teatru, carte, colocviu, o zi plină. O singură dezamăgire (personală). Deşi invitaţiile la spectacole au fost epuizate în primele 24 de ore (după cum a comunicat Carmen Veronica Steiciuc), unii dintre posesorii acestor magice însemne care garantau accesul în lumea magnifică a teatrului au fost (probabil) prinşi în vâltoarea problemelor cotidiene şi nu au putut să se bucure şi de minunile ascunse în spatele cortinei, în aceeaşi măsură în care s-au bucurat când au primit cheia de acces. Dacă vă număraţi printre cei care din diverse motive nu aveţi invitaţie, nu ezitaţi, spectacolele vă aşteaptă, iar intrarea (după cum a fost comunicat de către organizatori) este liberă. Riscaţi şi veniţi la teatru!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: