Rectorul USV, Valentin Popa:

Calitatea resursei umane care lucrează în învăţământul preuniversitar este în scădere

Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a declarat ieri că, astăzi, 90% din candidaţii care optează, la admitere în universităţi, pentru programe de studii care pregătesc profesori sunt “din ultima treime a clasamentului absolvenţilor de bacalaureat”, iar în acest context calitatea resursei umane care funcţionează în învăţământul preuniversitar este în scădere. Această situaţie persistă întrucât nu există motivaţie, în condiţiile în care “statutul social al unui cadru didactice s-a degradat constant”, iar „salariile lor sunt derizorii” spune rectorul USV.

„Este evident că, la o asemenea calitate a resursei umane care intră în universităţi, nici Sorbona, dacă vine aici să facă pregătire, nu are cum să scoată o elită a profesorilor din preuniversitar, nu are cum. Prorogăm an de an cei 6% pe care trebuie să-i acordăm învăţământului şi an de an ne degradăm resursa umană din preuniversitar”.

Rectorul Valentin Popa a declarat că învăţământul preuniversitar depinde de resursa umană pe care o livrează universităţile din România, dar şi în condiţiile în care, la admiterea în facultăţi, nu există refuz pentru programele care pregătesc profesori, „universităţile din România nu reuşesc să livreze, cu licenţă, suficiente cadre didactice cât să acopere posturile din învăţământ”, nemaivorbind de calitate. El a spus că vârfurile care absolvă programele de studiu pentru profesori optează către domenii mai bine plătite, precum cercetare, traducere, call centers, unde câştigă mult mai bine.

Rectorul USV este de părere că „abia atunci” când la programele universitare care scot profesori va fi o concurenţă la fel de mare ca la medicină, “vom putea spune că avem perspectiva ca, în 15-20 de ani, să avem o Românie educată”. “Până atunci, astăzi încă mai avem 50% din cadrele didactice preuniversitare formate şi intrate în facultăţi înainte de 1995, alături de alte 50% care sunt formate după. Dacă învăţământul preuniversitar încă mai rezistă, rezistă prin prima categorie de 50%. Dar aceştia vor ieşi la pensie şi peste 20 de ani nu vom putea vorbi de nicio Românie educată”.

„Să dea 6% dacă vor să aibă calitate în educaţie”

Concluzionând, rectorul Valentin Popa spune că, atâta vreme cât finanţarea pentru educaţie este sub 6% din PIB, nu va exista calitate în învăţământ. „De când s-a aprobat Constituţia cu 6% din PIB, în fiecare an această prevedere este prorogată constant. Atâta vreme cât finanţarea pentru educaţie este sub 6% din PIB, situaţia va fi aceeaşi; să dea 6% dacă vor să aibă calitate în educaţie. Eu vreau să văd profesori din preuniversitar care au salarii de 2000 de euro, aceasta este o ţintă, iar ţinta este motorul pentru a-i atrage să vină la admitere pe cei buni” a conchis rectorul Universităţii Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Domnule rector,ar trebui mai intai sa va uitati la calitatea profesionala etc a majoritatii profesorilor din universitatea ce o conduceti.Ei produc profesori -rebuturi -pentru preuniversitar.Am colegi care au terminat studiile la USV si stiu ce spun.Sa va mai uitati si la “doctorii”pe banda rulanta ce ii produce USV.Tot felul de indivizi semidocti au ajuns doctori la USV mai ales dupa 1989..Pacat de cei f putini oameni de valoare dar care nu sunt lasati sa avanseze de cei cu pile,bani etc.Cunosc cazuri in acest sens.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: