Ieri, în faţa Centrului pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene

Ziua Europei a fost marcată cu mult entuziasm de zeci de elevi de la şcoli din judeţ

Elevi de la mai multe şcoli din municipiul Suceava şi din judeţ au sărbătorit ieri, împreună, Ziua Europei, pe platforma din faţa Centrului de Susţinere a Tradiţiilor Bucovinene, într-o acţiune organizată de Centrul de Informare „Europa în Direct”, a cărei structură gazdă este Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Bucovina.

Echipaţi cu însemnele UE, cu vestuţe şi steguleţe albastre, imprimate cu cele 12 stele aurii, însoţiţi de cadre didactice, copiii s-au bucurat de o zi specială.

De la Liceul Tehnologic „Iorgu Vîrnav” din Liteni şi de la Şcoala din Rotunda erau prezenţi 25 de elevi din clasele a VI-a şi a II-a, însoţiţi de profesoarele Gabriela Poenaru, respectiv Daniela Apetrăchioaie.

„Copiii au fost bucuroşi să vină la sărbătorirea Zilei Europei, ei trebuie să conştientizeze, de mici, că sunt cetăţeni europeni. Elevii vor susţine aici şi un scurt program artistic, apoi vor merge la ore, fiindcă învaţă după-amiaza” ne-a spus prof. Gabriela Poenaru.

Copiii din clasa I, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, purtau veste albastre cu sigla Europei şi erau foarte entuziasmaţi cu steguleţele în mână. „Noi răspundem în fiecare an chemării GEC Bucovina, ei organizează mereu acţiuni de Ziua Europei, în locaţii diferite. Anul trecut, aceşti copii erau în clasa pregătitoare şi au venit organizatorii la şcoală. Copiii sunt entuziasmaţi să participe, e un alt tip de activitate” ne-a spus prof. Căldăruş Anca.

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava a fost prezent cu 15 elevi de clasele VI-VII, însoţiţi de profesoarele Dorina Cocar, Mirela Fărcane, Elena Amorăriţei şi Eleonora Boambă. „De 3 ani avem parteneriat încheiat cu GEC, am organizat şi alte acţiuni împreună” ne-a spus prof. Dorina Cocar.

Cei 33 de copii din clasa a II-a A, de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, însoţiţi de prof. Adriana Nichitean, au răspuns şi ei invitaţiei organizatorilor, fiind prima oară când participă. „Eu am venit pentru a afla mai multe despre Uniunea Europeană şi Europa. Ştiam că a fost fondată în 1951, de marile puteri Franţa Germania, Italia, Belgia, Olanda şi Luxemburg, şi că România a intrat în UE în 2007, an în care s-au născut majoritatea copiilor din clasa mea” ne-a precizat elevul Radu Gherman.

De la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Gusti” din Fundu Moldovei au participat 13 fete, din clasa a III-a, îmbrăcate în frumoase costume populare, pe care le-au şi prezentat ceva mai târziu, în cadrul programului. Ele erau însoţite de prof. Ionela Boveanu care ne-a spus că şi această şcoală desfăşoară mai multe acţiuni în comun cu organizaţia respectivă.

O altă şcoală prezentă la eveniment a fost Şcoala Gimnazială Nr. 4 din Suceava, cei 30 elevi din clasa a III-a B fiind însoţiţi de prof. Maria Taşcă. „Noi am avut şi la clasă un moment în care am prezentat informaţii despre Uniunea Europeană, iar elevii s-au pregătit şi acasă, au intrat pe internet şi au citit despre asta” ne-a spus profesoara.

Startul acţiunii a fost dat de un fragment din „Oda bucuriei”, timp în care copiii au fluturat steguleţele în aer câteva minute în şir, apoi au prezentat diverse momente artistice şi s-au bucurat de eveniment, la final fiind trataţi de organizatori cu sandvişuri.

Acţiunea de ieri a fost organizată de Centrul de Informare „Europa în Direct”, înfiinţat printr-un proiect finanţat de reprezentanţa Comisiei Europene, ne-a precizat Beatrice Ştefănescu, coordonatoarea evenimentului. Ea ne-a spus că, tot ieri, la Centrul de Susţinere a Tradiţiilor Bucovinene, a fost inaugurat şi un punct de informare pe teme europene, în cadrul Centrului de Informare „Europa în Direct”.

„Este al 4-lea an în care organizăm manifestări dedicate Zilei Europei, anul trecut am fost la Universitatea Suceava. Anul acesta participă mai mult de 12 şcoli. Noi avem încheiate parteneriate cu toate şcolile, în cadrul cărora organizăm diferite acţiuni” ne-a spus Beatrice Ştefănescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: