De la 1 mai

Au crescut amenzile de circulaţie

Mărirea, de la 1 mai a.c., a salariului minim brut de la 1050 lei la 1250 de lei a sporit şi cuantumul amenzilor de circulaţie.

Un punct amendă presupune, confirm legislaţiei româneşti, 10% din valoarea salariului minim brut, astfel că valoarea acestuia a crescut de la 105 lei, la 125 de lei.

Potrivit Codului rutier, amenzile pentru nerespectarea regulilor de circulaţie se calculează de la două puncte de amendă în sus, astfel că cea mai mică sancţiune rutieră este în prezent de 250 de lei.

Pentru depăşirea, cu puţin doar, a limitei legale de viteză, dar şi pentru nepurtarea centurii de siguranţă sau pentru vorbitul la telefonul mobil, poliţiştii aplică amenzi de clasa I, respectiv echivalentul a 3 puncte amendă, deci 375 de lei.

Depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum, nepăstrarea distanţei regulamentare în mers sau staţionarea ilegală trec la categoria a II-a de amenzi, în care se aplică echivalentul a 4-5 puncte amendă, adică până la 750 de lei.

Au fost şi rămân usturătoare, pentru persoane fizice, amenzile din categoria IV, sancţionate cu echivalentul a 9-20 de puncte amendă. Din ultima categorie fac parte nerespectări ale prevederilor Codului rutier referitoare la conducerea sub influenţa alcoolului, conducerea fără permis, conducerea unui vehicul neînmatriculat sau cu ITP-ul expirat, transportul copiilor pe scaunul din faţă sau depăşirea cu peste 50 km/h a limitei vitezei legale, în unele cazuri dintre cele menţionate amenda fiind completată şi de suspendarea permisului de conducere.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: