În această primăvară

70 de tone de cartofi de sămânţă, certificate în vederea comercializării

> La soia a fost certificată cea mai mare cantitate de seminţe, respectiv 348.060 kg, după care urmează 89.975 kg de ovăz, 79.150 kg de orz, 9.555 kg de porumb şi 1.600 kg de măzăriche de primăvară

În aplicarea metodologiei de înregistrare a operatorilor economici, în acest an Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Suceava a aplicat viza pentru 75 de operatori economici. Din total, 14 vize sunt pentru activitatea de producere a seminţelor şi materialului săditor, 17 pentru prelucrare, iar 83 pentru comercializare. Până la începutul lunii trecute, au fost eliberate, de asemenea, două autorizaţii pentru producere, două pentru prelucrare, dar şi 16 pentru comercializare.

Potrivit directorul executiv Gheorghe Savu, în ceea ce priveşte controlul calităţii seminţelor şi materialului săditor, analiza stocurilor, respectiv verificarea identităţii şi purităţii, în campania de primăvară lucrătorii specializaţi au avut un total de 113 de determinări, dintre care 58 oficiale, iar 55 informative. În vederea comercializării, la Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Suceava au fost certificate final, în vederea comercializării, 348.060 kg de soia, 89.975 kg de ovăz, 79.150 kg de orz, 70.000 kg de cartofi, 9.555 kg de porumb şi 1.600 kg de măzăriche de primăvară.

O altă latură a activităţii ITSCMS este cea de inspectare în câmp a culturilor semincere declarate de operatorii economici multiplicatori, în programul de multiplicare, în scopul de obţinerii de seminţe, fiind vorba despre 100 hectare de orz şi 547 de hectare de grâu, aflate în echivalentul a 42 de parcele.

În schimbul prestaţiilor efectuate, Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Suceava realizează venituri extrabugetare prin tarife stabilite prin lege, în primele 3 luni ale acestui an, din taxe şi servicii, adunându-se peste 47.000 de lei. Nu în cele din urmă, pe linia respectării prevederilor Legii nr. 266 din 2002 privind producerea, comercializarea seminţelor şi materialului săditor, inspectorii instituţiei au făcut controale la operatorii economici autorizaţi, precum şi în pieţele şi oboarele din judeţ.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: