În sâmbăta Floriilor, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene

O lansare de carte ca o sărbătoare, în onoarea maestrului George Sîrbu

În sâmbăta Floriilor, onorat de prezenţa unor invitaţi deosebiţi, evenimentul lansării celor două volume realizate de maestrul George Sîrbu, „Hristos Domnul – mică antologie de colinde omofone – Moldova, Basarabia şi Bucovina” şi „Aspecte ale folclorului din zona Sucevei” s-a petrecut aidoma sărbătorii. Cu naturaleţea şi căldura cu care ne petrecem cele mai importante momente din viaţă în cadrul drag al familiei, astfel a fost şi întâlnirea petrecută la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene. Au stat alături de maestrul George Sîrbu – cel care se autodefineşte „eu sunt un simplu dirijor” – preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, managerul Centrului Cultural „Bucovina”, Viorel Varvaroi, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Călin Brăteanu, Pavel Blaj, prieten bun al maestrului, criticul şi istoricul literar Nicolae Cârlan, membri ai Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, solişti de muzică populară renumiţi, de ieri şi de azi, printre care Alexandru Dumbravă, Angelica Flutur şi George Finiş. Evenimentul a fost moderat de Mihaela Bîrsan, realizator de emisiuni la Televiziunea Intermedia Suceava, iar primii au intrat în scenă membrii Ansamblului de copii şi tineret „Balada Bucovinei”, înfiinţat de George Sîrbu în urmă cu mai bine de 25 de ani, ansamblu condus acum de fiica maestrului, Oana Sîrbu Botezat. Îmbrăcaţi în port popular, în mâini cu buchete de flori de primăvară, cu ramuri înverzite de salcie, copiii au interpretat, pentru început, o frumoasă colindă pascală.

„În faţa maestrului George Sîrbu nu poţi spune foarte multe lucruri, cuvintele pierd din esenţă, din valoare… Mă bucur din suflet să văd că lasă ceva mai departe. Spunea maestrul că în familia domniei sale boala principală este tradiţia. Tradiţia e, într-adevăr, o formă de pasiune în sufletul domniei sale şi cred că merită cu prisosinţă preţuirea noastră. E moştenirea pe care ne-o lasă şi mă bucur că am avut şansa ca astăzi să fiu aici” a spus preşedintele CJ, Cătălin Nechifor.

Maestrul Sîrbu a primit apoi, din partea CJ şi a CCB, un „simbol de preţuire”, un coş cu flori şi o diplomă de excelenţă.

Şirul cuvintelor potrivite momentului a continuat cu cele spuse de Călin Brăteanu: „Dumnezeu lucrează prin oameni şi mulţumim Celui de Sus că v-a ales şi aţi slujit Bucovina ca nimeni altul. George Sîrbu a lucrat cu destine, cred, pentru că foarte mulţi copii au plecat bine educaţi din şcoala lui Sîrbu. Să dea Dumnezeu să avem mintea şi puterea dvs., să luăm tot ce a fost bun şi să încercăm să înmulţim talanţii pe care dvs. i-aţi descoperit pentru Bucovina!”.

Cunoscutul interpret George Finiş i-a mulţumit maestrului Sîrbu „pentru ceea ce aţi făcut pentru mine la începutul carierei mele, acum 28 de ani”, amintind că au lucrat împreună la primul său LP, apărut la Electrecord. George Finiş a interpretat apoi două strofe dintr-o doină.

„Cu tăbliţa în faţă, am trasat partitura cu linii roşii şi am predat hora bucovineană”

Apreciind că, astăzi, „valoarea tradiţiei se întoarce la oamenii pământului”, fiind „un bun prilej pentru aprecieri, George Sîrbu a adresat mulţumiri celor prezenţi, mai ales ÎPS Pimen, pentru „dragostea şi preţuirea faţă de tradiţiile noastre româneşti”. Maestrul a spus că „nu am fi avut prilejul să fim aici şi să sărbătorim acest eveniment dacă ÎPS Pimen nu mi-ar fi făcut surpriza tipăririi celor două volume”, în acele zile autorul fiind internat în spital, cărţi editate cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. „Aceste volume au apărut din dragoste şi preţuire pentru neamul românesc. Eu, fiind un simplu dirijor la un ansamblu, nu am avut o contribuţie deosebită etnomuzicologică; uitându-mă în urmă cred că s-au mai produs asemenea evenimente. Activitatea mea de dirijor la Ansamblul «Ciprian Porumbescu» a fost precedată de cercetare şi documentare de culegere a repertoriului nostru tradiţional a folclorului, iar apoi am mai creat câte ceva”. Maestrul a mărturisit că întreaga activitate i-a fost marcată de „valori reprezentative pentru Bucovina”, cu toate că nu provine din zona noastră, ci din Botoşani: „Prima mea grijă a fost să cunosc judeţul, instrumentele, repertoriul, elementele tipice pentru Bucovina. Cu tăbliţa în faţă, am trasat partitura cu linii roşii şi am predat hora bucovineană. Ne-am străduit mult să cântăm corect hora de şase optimi, specifică Bucovinei”.

George Sîrbu a mărturisit că nu este mulţumit de activitatea etnomuzicologică, dar speră că volumele recent apărute vor fi de folos celor care vor continua promovarea tradiţiilor bucovinene şi moldoveneşti. „Sunt şi am rămas dirijorul George Sîrbu, cu toate că mi-a plăcut mai mult munca de cercetare. Eu m-am străduit, mi-a fost hărăzit să aud ţărâna noastră, să aud glasul omului care a creat, să aud generaţii întregi de creatori”.

Compozitor, dirijor şi folclorist, maestrul George Sîrbu este considerat „unul dintre cei mai importanţi dirijori de orchestre populare din ultimele decenii”, dar şi „unul dintre cei mai autorizaţi culegători de folclor din Moldova”. A absolvit Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu” Bucureşti în 1973, lucrarea sa de licenţă fiind tocmai unul din volumele lansate sâmbătă, „Aspecte ale folclorului din zona Sucevei”. Maestrul a activat, între anii 1961-1979, ca dirijor al Orchestrei de muzică populară a Ansamblului Folcloric „Ciprian Porumbescu” din Suceava, între anii 1980-1989 a fost dirijor şi director al Orchestrei de muzică populară „Plaiurile Bistriţei” din Bacău, iar între 1990-1995 a fost dirijor, director şi secretar muzical la ansamblul sucevean.

În 1990 a înfiinţat Ansamblul „Balada” Suceava, din 2002 numit Ansamblul de copii şi tineri „Balada Bucovinei”, care a dat scenei folclorului numeroşi interpreţi talentaţi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: