Începând de astăz

La Vatra Dornei se desfăşoară Conferinţa Naţională Salvamont

În perioada 25-27 aprilie, la Vatra Dornei se desfăşoară Conferinţa Naţională Salvamont, la care este anunţată participarea a 34 de structuri judeţene sau locale salvamont din ţară, a Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) şi a Consiliului Naţional al Serviciilor Publice Salvamont (CNSPS).

Petrică Ariciuc, şeful Serviciului de Promovare şi Dezvoltare a Turismului şi Salvamont, ne-a anunţat că, după 31 de ani, Conferinţa Naţională Salvamont are loc la Vatra Dornei. „Este o responsabilitate foarte mare pentru noi să organizăm un astfel de eveniment, dar este şi o recunoaştere a activităţii desfăşurate de Serviciul Salvamont din oraşul nostru. Serviciile oferite de reprezentanţii Salvamont au salvat sute de vieţi, iar de multe ori fiecare secundă contează enorm. O astfel de întâlnire este un schimb de experienţă, o modalitate de pregătire profesională şi perfecţionare, pentru că noi trebuie să fim pregătiţi pentru intervenţie 24 de ore din 24, în zonele montane cu afluenţă turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, pe traseele turistice alpine, în punctele medicale, posturile şi bazele salvamont şi să alegem cele mai bune soluţii. O întâlnire cum este aceasta nu poate fi decât extrem de utilă” ne-a precizat Petrică Ariciuc.

În cadrul Conferinţei Naţionale Salvamont, cel mai bătrân salvamontist activ din România, Dimitrie Drăgan, în vârstă de 82 de ani, va fi premiat pentru întreaga activitate.

Echipele salvamont sunt singurele structuri care deţin personal atestat profesional pentru intervenţii în soluţionarea accidentelor montane. În primul trimestru al anului 2016, cele 34 de structuri salvamont au asigurat zilnic asistenţa de salvare montană, cu 350-550 de salvamontişti, aceştia fiind solicitaţi să intervină la 2.676 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical. 1.713 solicitări de intervenţie au avut loc pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, 962 acţiuni s-au desfăşurat în zona alpină şi o acţiune a fost de salvare speologică. Dintre acestea, 691 de cazuri au fost predate serviciilor SMURD sau serviciilor de ambulanţă terestre ori aero, pentru transport către unităţile medicale specializate.

Serviciul Salvamont poate fi contactat prin sistemul unic de urgenţă 112. Informaţiile despre zona montană, traseele turistice, condiţiile meteo din zona montană care urmează a fi parcursă pot fi obţinute prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont, la telefon 0372126668 sau 0SALVAMONT, ca şi de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: