Întreprinderea

Dacă ar fi fost de vânzare, s-ar fi administrat în aşa fel încât să ajungă de nimic, iar apoi să fie cumpărată ieftin, fie spre a fi revândută iute, bucăţi şi bucăţele, fie spre a deveni profitabilă unui buzunar anume. Cunoaştem scenariul, fiindcă s-a utilizat peste tot, de mii de ori, devenind una dintre practicile de bază ale capitalismului românesc de mai apoi. Aşadar, dacă ar fi fost de vânzare, ar fi dispărut în neant ori poate ar fi devenit o televiziune comercială ca foarte multe altele. Însă fiindcă n-a fost, în numele serviciului public şi al publicului întreg, de la oraşe şi sate (iar până să apară „ligheanele” pe case, mai ales de la sate), a fost exploatată la sânge. Cu o seamă de pălmaşi figurând ca bugetari, cu o seamă de producători şi de vedete plătiţi ca la marea concurenţă, plus cu o seamă de interese pe care poate doar succesiv puşii în CA al TVR le vor fi priceput, televiziunea publică nu era de ieri de azi ajunsă pe chituci, emiţând de la diverse niveluri, profesionale sau administrative, strigăte de disperare. De la cele administrative mai des auzindu-se că ţara trebuie să plătească, din buget şi din abonamente…

…O urmare a acestei situaţii nemaiîntâlnite în vreun stat din Europa (deşi comparaţii se pot face cu Grecia, pe când era în vârful crizei) este că nu România ca ţară (TVR ca întreprindere) a fost recent exclusă – din cauza datoriilor de aprox. 16 milioane de franci elveţieni faţă de European Broadcasting Corporation – de la Eurovision. Dar acesta este doar vârful aisbergului (tardiv observat până şi de pe Titanic); consecinţa mai amplă este că TVR i se retrage accesul la serviciile oferite de toate statele membre, pentru viitorul apropiat vorbindu-se chiar despre excluderea, prin TVR, a României din organizaţia televiziunilor publice europene (European Broadcasting Union)! Dacă nu altfel până acum, întreprinderea-pietroi a fost dată la fund. Cine o scoate? Cu ale cui mâini?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: