Tineri aflaţi în situaţie de risc sunt ajutaţi să înveţe o meserie şi să se integreze mai uşor în comunitate

Un centru social multifuncţional modern şi bine dotat a fost înfiinţat la Şcheia, în incinta Şcolii Gimnaziale „Dimitrie Păcurariu”, pentru tinerii aflaţi în situaţie de risc, care vor fi iniţiaţi în diverse meserii, ne-a informat coordonatoarea centrului, directoarea şcolii, prof. Ioana Bahrincean. Centrul a fost iniţiat prin proiectul „O şansă pentru viitor – Servicii integrate pentru tineri aflaţi în situaţie de risc într-un centru social multifuncţional”. Proiectul îşi propune îmbunătăţirea situaţiei tinerilor aflaţi în situaţii de risc (dintre care aproximativ 40% de etnie romă), din judeţele Suceava şi Bistriţa-Năsăud, prin dezvoltarea tocmai a acestor centre multifuncţionale de incluziune socială, care să sprijine „implicarea mai activă în evoluţia lor a părinţilor, tutorilor, a furnizorilor de servicii, a comunităţii în general, precum şi iniţierea şi pilotarea unor măsuri inovative în domeniul incluziunii sociale”, ne-au explicat reprezentanţii şcolii Şcheia.

„În cadrul acestui proiect, în Centrul Social Multifuncţional Şcheia efectuează activităţi de voluntariat 12 cadre didactice, care se ocupă de tinerii în situaţie de risc din luna iulie 2015. Patru cadre didactice implicate în activitatea centrului au absolvit cursul de consiliere vocaţională şi oferă serviciile menţionate tinerilor în situaţii de risc. Centrul funcţionează într-un local nou, dotat ultramodern, şi oferă facilităţi de formare pentru aceşti tineri, pentru a învăţa o meserie – cioplitor lemn artizanal şi cioplitor marmură – sau o calificare – florar-decorator şi patiser. Voluntarii centrului au oferit servicii de informare în comunitate, lucrând chiar door to door”, a explicat coordonatoarea centrului.

Ateliere de cioplire lemn artizanal şi în marmură

Atelierele din centrul Şcheia s-au deschis la jumătatea lunii martie şi sunt în desfăşurare. Astfel, opt tineri aflaţi în situaţie de risc participă la atelierul de cioplire lemn artizanal, oferit de un meşter popular autohton, Florin Cramariuc, iar cinci tineri participă la atelierul de cioplire marmură, desfăşurat la o firmă specializată din comuna Şcheia. De asemenea, 50 de tineri participă la cursul TIC, cu o durată de 40 de ore, care a început pe 25 martie a.c., şi se va finaliza la jumătatea lunii aprilie, după care vor începe instruirea cei 25 de cursanţi din a treia grupă. Un alt curs, cel de florari decoratori, a început pe 14 martie a.c., 26 cursanţi beneficiind de formare prin intermediul unei firme specializate din Cluj. La începutul lunii aprilie a.c. au început cursurile de patiser şi cofetar pentru cei 28 de tineri şi cursul de competenţe antreprenoriale oferit celor 15 cursanţi înscrişi în Centrul Social Multifuncţional Şcheia. „Specialiştii din proiect au participat, în luna martie a.c., la o instruire în cadrul proiectului «Digital Story Telling», la care a participat şi partenerul norvegian. În urma acestei instruiri, fiecare centru din proiect va realiza trei filme cu poveştile unor tineri în situaţie de risc care au fost sprijiniţi prin proiect pentru dezvoltare personală şi profesională” ne-a spus prof. Lăcrămioara Clucerescu, voluntar, responsabil promovare proiect Centrul Social Multifuncţional Şcheia – Suceava. Ea a mai spus că persoanele interesate pot contacta reprezentanţii centrului de luni până vineri, între orele 11-14.

Rezultat aşteptat: „creşterea nivelului de acces la servicii adaptate şi integrate”

Proiectul “O şansă pentru viitor – Servicii integrate pentru tineri aflaţi în situaţie de risc într-un centru social multifuncţional” este implementat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava (în calitate de promotor) şi instituţiile partenere: Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca (Suceava), Asociaţia Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară – ACDC (Suceava) şi Jazzmontor AS din Norvegia. Acest proiect a debutat în luna aprilie 2015, conferinţa de deschidere fiind organizată la Primăria Şcheia. „Unul dintre rezultatele aşteptate ale proiectului este creşterea nivelului de acces la servicii adaptate şi integrate adresate tinerilor aflaţi în situaţie de risc din Suceava şi Bistriţa-Năsăud, prin dezvoltarea unui set de şapte servicii inovative ce vor fi furnizate de cele patru centre multifuncţionale înfiinţate” a mai precizat directoarea Ioana Bahrincean.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: