Opt „supereroi” din comuna Baia au învăţat de mici cum să răspundă cu bine la bine

fundatia fara baia acum 2Opt elevi din comuna Baia, care în clasele primare au fost ajutaţi de Fundaţia FARA să nu abandoneze şcoala, sunt acum voluntari în cadrul aceluiaşi program. Ei îşi dedică timp să îi ajute pe cei mici să depăşească mai uşor momentele dificile şi să nu renunţe la studii din cauza lipsurilor de acasă. Angajaţii Fundaţiei îi numesc „supereroi”.

Şi supereroii au fost copii cândva. Ba chiar au avut momente de rătăcire şi de renunţare. Dar, la fel ca în poveste, un sprijin concret şi o încurajare, venite la momentul potrivit, au schimbat şirul evenimentelor.

În 2010, Fundaţia FARA a decis să dezvolte programul de prevenire a abandonului şcolar început în 2005, pentru copiii nevoiaşi din satele judeţului Suceava. Atunci FARA a deschis un centru în comuna Baia. Primii care au primit sprijin au fost 24 de elevi ai claselor primare. Copii obişnuiţi la prima vedere, ei proveneau din familii dezorganizate şi fără posibilităţi materiale şi astfel balansau între a continua şcoala sau a o abandona. Doar încurajările educatorilor FARA au întors balanţa către „a continua”.

Silabisind către un viitor mai bun

„La început, aceşti copii nici nu se gândeau că pot avea un viitor. Plini de tristeţe, de cele mai multe ori nu aveau puterea sa zâmbească şi păreau să se fi maturizat înainte de vreme. Doar în vis aveau de toate şi nu le lipseau jucăriile”, povesteşte Andreea Aniţei, coordonatoarea programului.

Din partea Fundaţiei FARA au primit o masă caldă la prânz, care îi motiva să vină la şcoală, pentru că adesea aceasta era singura lor masă consistentă în acea zi. Pentru reducerea decalajului de cunoştinţe între aceşti copii şi colegii lor, FARA a angajat învăţători care să îi sprijine şi să le explice pe înţelesul lor temele din clasă.

„Aş vrea să învăţ să citesc la fel de repede ca dumneavoastră, doamnă învăţătoare”, i-a zis într-o zi un copil educatoarei. Acum acel copil e elev în clasa a VII-a, la Şcoala Gimnazială „Nicolae Stoleru” din Baia. La fel ca alţi colegi de program. Cu toţii se mândresc cu performanţe şcolare, fiind elevi peste medie. O parte dintre ei au ajuns şi la olimpiade de tehnologie, cultură civică, istorie.

Copii mici vise mici, copii mari vise mari

Visele lor nu se opresc aici. Vor să finalizeze gimnaziul şi să meargă la liceu, chiar dacă familiile lor cu greu i-au întreţinut şi până în acest moment.

„Pentru noi, cei care am lucrat cu aceşti copii, ei sunt nişte supereroi! Pentru că, în ciuda obstacolelor, au reuşit să-şi trăiască propriile vise: să se facă acceptaţi în comunitate, să se integreze, să progreseze, să fie apreciaţi pentru rezultatele bune de la şcoală. Mai mult decât atât, opt dintre ei vin zilnic la centrul de zi unde mai ieri au fost beneficiari, să lucreze cu cei care i-au urmat. Îi ajută cu temele, le dau un sfat sau îi încurajează. Nimeni nu ştie mai bine decât ei ce lupte are de dus un copil fără posibilităţi”, spune Andreea Aniţei, coordonatorul programului Prevenire abandon şcolar, Baia.

Povestea Teofanei D

La 5 ani, Teofana a suferit un accident, care a lăsat urmări grave, tulburări de memorie şi deficit intelectual. Din această cauză nu a putut fi înscrisă la o şcoală normală, aşa că a mers la Grădiniţa Specială din Fălticeni, unde a stat până la 9 ani. În această perioadă venea acasă doar în vacanţe, de Crăciun şi de Paşte, deoarece părinţii nu aveau resurse să îi plătească drumul.

La 9 ani, Teofana a fost înscrisă într-o şcoală normală, în clasa întâi. Certurile între părinţi şi dificultăţile materiale o făceau candidatul perfect pentru a abandona studiile. Însă în clasa a II-a a intrat în programul de prevenire a abandonului şcolar derulat de Fundaţia FARA în comuna Baia.

Asistată zilnic, încurajată şi sprijinită de educatorii din programul FARA, Teofana a recuperat lacunele şi s-a dezvoltat foarte frumos. După doar un an a început să citească cursiv, să scrie corect şi să nu mai aibă absenţe. Şi familia ei a primit ajutor din partea fundaţiei, pentru a încuraja fetiţa să nu renunţe la şcoală. Acum este elevă în clasa a VIII-a la Şcoala „Nicolae Stoleru” din comuna Baia.

„La centrul Fundaţiei FARA am învăţat să corectez literele făcute greşit, să refac primul desen nereuşit şi să îi salut pe colegii mai mari. De-a lungul timpului, rezultatele s-au văzut în catalogul învăţătorului, dar şi în sufletul meu de copil pentru că găsisem aici a doua mea familie. Acum, drept mulţumire, încerc să ajut la rândul meu şi alţi copii, fapt pentru care am primit ştafeta de voluntar în proiectul unde cândva am fost elevă şi mă mândresc cu asta” spune Teofana D. din comuna Baia.

Teofana este doar un exemplu, alţi şapte copii, dintre primii ajutaţi la centrul din Baia, revin periodic să-i sprijine pe actualii elevi.

Centrul de zi are în continuare nevoie de sprijin din partea comunităţii. De aceea donaţiile sunt încurajate. Sunt mereu necesare materiale educaţionale: cărţi de colorat, cărţi de poveşti pentru nivelul lor, caiete, pixuri, penare, ghiozdane, dar şi jocuri ce pot fi folosite pentru activităţile extraşcolare: puzzle, jocuri de construcţii, mingi. Dacă deţineţi asemenea obiecte şi nu le folosiţi, copiii din centrele de la Baia se vor bucura să le primească. Puteţi contacta reprezentanţii fundaţiei la adresa de e-mail vlacureanu@faracharity.ro – Veronica Lăcureanu, Fundaţia FARA.

25 de ani şi 5000 de zâmbete

De la deschiderea programului de prevenire a abandonului şcolar până în prezent, Fundaţia FARA a sprijinit direct 1182 de elevi din mediul rural, inclusiv din centrele din Baia, din familii cu venituri modeste sau care aparţin comunităţilor de romi şi altor minorităţi. Indirect, proiectul a susţinut peste 2500 de copii (fraţii şi surorile beneficiarilor direcţi) din 760 de familii aflate în dificultate. În prezent, programul este activ în Baia, prin cele patru şcoli din comună (Baia 1, 2, 3 şi Bogata), şi Bahna Arini, din comuna Preuteşti.

În luna mai, o parte dintre aceşti copii vor călători pentru prima dată în viaţa lor mai departe de comuna în care s-au născut, pentru a participa la evenimentul de aniversare a Fundaţiei FARA: „25 de ani şi 5000 de zâmbete”. Se vor bucura de surprize, vor vizita Bucureştiul, Muzeul Antipa, vor merge la film, iar în data de 15 mai vor participa la un spectacol excepţional la Opera Comică pentru Copii din Bucureşti, dedicat copiilor şi tinerilor pe care Fundaţia îi are în grijă prin programele pe care le dezvoltă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI