Departamentul de Stat al SUA

Relele tratamente contra deţinuţilor şi corupţia au continuat să fie probleme anul trecut în România

Problemele majore de drepturile omului existente în România includ relele tratamente şi hărţuirea deţinuţilor şi romilor, în timp ce corupţia în rândul oficialilor guvernamentali a continuat să fie o problemă răspândită în 2015, relevă raportul anual al Departamentului de Stat al SUA cu privire la drepturile omului în lume, dat joi publicităţii. Documentul arată că discriminarea sistematică la nivelul societăţii contra romilor a afectat accesul acestora la educaţie, locuinţe, asistenţă medicală şi oportunităţi de angajare.

Pe de altă parte, în raport este menţionat faptul că autorităţile civile au menţinut un control eficient asupra structurilor de securitate.

Departamentul de Stat american reţine, ca alte probleme legate de drepturile omului constatate anul trecut în România, condiţiile de detenţie deficitare şi tentativele constante ale unor politicieni de a compromite independenţa sistemului judiciar, dar şi ameninţările personale şi profesionale la adresa jurnaliştilor, ameninţări care practic au subminat libertatea presei.

În privinţa condiţiilor de detenţie, raportul menţionează că, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 502 persoane au murit în închisori în perioada 2010 — 2014, dintre care 425 din cauza condiţiilor medicale, 73 s-au sinucis, trei au fost omorâte, iar una a decedat accidental din cauză că s-a înecat cu alimente. „Au existat relatări constante despre violenţe şi discriminări împotriva femeilor şi unele acte şi declaraţii antisemite, iar media a continuat să publice articole antisemite. Opiniile antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste au continuat să fie diseminate via internet. Agenţii guvernamentale au oferit asistenţă inadecvată persoanelor cu dizabilităţi (…) Discriminările din societate contra persoanelor LGBTI (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali şi intersexuali) şi a indivizilor cu HIV/SIDA, în special copii, constituie în continuare probleme”, notează raportul Departamentului de Stat.

Este menţionat faptul că sistemul judiciar a luat măsuri pentru a pedepsi oficialii care comit abuzuri, însă autorităţile au amânat în mod repetat procesele care vizau presupuse abuzuri ale poliţiei, în multe cazuri fiind decisă achitarea.

De asemenea, raportul arată că guvernul român în general a respectat independenţa sistemului judiciar, dar nu a reuşit să furnizeze suficient personal, spaţiu fizic şi tehnologie pentru a permite sistemului judiciar şi procurorilor să acţioneze rapid şi eficient, ceea ce a avut ca rezultat procese extrem de îndelungate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: