Parlamentul European va înfiinţa o comisie de anchetă cu privire la „Panama Papers”

Parlamentul European va înfiinţa o comisie de anchetă cu privire la implicaţiile în Uniunea Europeană ale dezvăluirilor „Panama Papers”, a declarat ieri Philippe Lamberts, preşedintele grupului Verzii/Alianţa Liberală Europeană (ALE), pentru AFP. „Avem un acord de principiu”, a precizat eurodeputatul belgian, după Conferinţa preşedinţilor, formată din şefii grupurilor politice şi preşedintele PE, responsabilă cu stabilirea agendei legislativului european.

Eurodeputaţii din grupul Verzi/ALE au propus la 7 aprilie înfiinţarea unei comisii care să investigheze montajele financiare complexe puse în practică de personalităţi, mai ales europene, în Panama.

Sunt avute în vedere două opţiuni de mandat. Prima ar fi fuzionarea acestei comisii cu comisia „TAXE”, creată în urma scandalului „LuxLeaks” din noiembrie 2014, care a marcat negativ preluarea şefiei Comisiei Europene de către Jean-Claude Juncker. LuxLeaks a scos la lumină un amplu sistem de evaziune fiscală practicat de companii multinaţionale, dar şi rolul jucat de unele state, precum Luxemburg, pe vremea când premier şi ministru de finanţe al acestei ţări era Juncker. Comisia „TAXE” este mandatată cu anchetarea practicilor de optimizare şi de evaziune fiscală ale companiilor din interiorul UE.

A doua variantă, propusă chiar de preşedintele comisiei „TAXE”, eurodeputatul francez Alain Lamassoure, ar fi crearea unei noi comisii de anchetă ad-hoc, în condiţiile în care comisia pe care o conduce se apleacă asupra derivelor fiscale ale companiilor, iar documentele ‘Panama Papers’ au dezvăluit practici scandaloase fiscale ale unor particulari.

Chiar dacă în ambele cazuri au existat aceiaşi intermediari, marile bănci, şi aceleaşi paradisuri fiscale, beneficiarii au fost diferiţi, a explicat Lamassoure.

Peste 214.000 de entităţi offshore sunt implicate în operaţiunile financiare din peste 200 de ţări şi teritorii, potrivit dezvăluirilor făcute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) care acoperă o perioadă de aproape 40 de ani, între 1977 şi 2015. În acest vast sistem de evaziune fiscală sunt implicaţi în special responsabili politici, oameni de afaceri, celebrităţi din întreaga lume.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: