„Ne aflăm într-un continuu proces  de dezvoltare a resursei umane”

„…care trebuie încurajată şi sprijinită cât mai serios pentru a putea păstra medicii în ţară”, a declarat, la Suceava, dr. Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI

Numărul medicilor care lucrează în sistemul de sănătate din România a scăzut în ultimii doi ani, în general, dar a crescut uşor numărul medicilor specialişti în medicina de urgenţă, a declarat dr. Raed Arafat, marţi, la Suceava, cu prilejul inaugurării noii Unităţi de Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean.

Arafat a explicat că, potrivit unui raport efectuat pe anii 2014-2015, numărul medicilor urgentişti a crescut cu 40 de persoane, în unităţile de primire urgenţe din ţară lucrând acum 560 de medici specialişti şi medici primari, cifră completată cu medici de medicină generală cu atestate. El a spus că există şi un anumit număr de medici rezidenţi în specialitatea medicina de urgenţă care se pregătesc acum, iar unii din ei ar putea fi atraşi la Spitalul Judeţean, mai ales dacă Primăria sau Consiliul Judeţean le va oferi locuinţe la Suceava.

„Este deficit de personal în unităţile de primire urgenţe din ţară, dar trendul pe numărul medicilor urgentişti e în creştere, dar foarte lentă. Noi am dori să nu mai pierdem rezidenţi în afară şi să-i atragem să rămână aici, dar trebuie să aibă condiţii de lucru civilizate, moderne, care să le dea satisfacţia că pot face treabă bună” a declarat dr. Raed Arafat.

El a mai spus că în unităţile de primire urgenţe de pe lângă spitalele din România lucrează 6500 de persoane, care înseamnă medici, asistenţi, brancardieri, infirmieri şi alte categorii de personal, dar tot nu e suficient, raportat la numărul mare de pacienţi: „Mai este nevoie şi de medici şi de asistenţi. Anul trecut Ministerul Sănătăţii a mai dat 200 de posturi la unităţi primire urgenţe, dintre care s-au dat posturi şi la UPU Suceava. Recent, a fost examenul de specialitate şi avem încă 27 de absolvenţi noi de medicină de urgenţă, din care noi sperăm ca măcar o parte să vină aici. Ne aflăm într-un continuu proces şi de dezvoltare a resursei umane, dar care trebuie încurajat şi sprijinit cât mai serios pentru ca să putem păstra medicii în ţară”.

La Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean Suceava activează în prezent 130 angajaţi, din care doar nouă medici primari şi specialişti de medicină de urgenţă, trei medici primari specialişti pediatrie, doi medici de familie sau medicină generală şi încă cinci medici care lucrează cu contract de prestări servicii. Personalul UPU este completat cu 44 de asistenţi medicină generală, şapte asistenţi radiologie, cinci asistenţi de laborator, 23 de infirmiere, 15 brancardieri, zece îngrijitoare de curăţenie, opt registratori medicali, un asistent social şi un administrator.

În contextul extinderii UPU Suceava, Ministerul Sănătăţii a aprobat completarea grilei de personal cu 60 de posturi: nouă medici urgentişti, trei medici pediatri, doi medici radiologi, 24 asistenţi medicali, un asistent radiologie, şase posturi de asistent radiologie-operare computer tomograf, opt infirmiere sau îngrijitoare şi şase brancardieri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: