După zilele de grevă japoneză

Medicii de familie speră că protestul lor nu a fost în zadar

 Medicii de familie suceveni mulţumesc pacienţilor pentru răbdarea de care au dat dovadă în zilele în care au fost în grevă japoneză şi speră ca protestul lor să nu fi fost în zadar, a declarat ieri dr. Irina Badrajan, secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava.

Reamintim că medicii de familie s-au raliat astfel la o parte dintre revendicările sindicatelor din sistemul sanitar, dar activitatea de la cabinete nu a fost afectată în totalitate. Nemulţumirea medicilor de familie este legată de finanţarea mai mică pentru medicina de familie, în 2016, asigurată de la bugetul de stat. După perioada de grevă japoneză, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNMPF) a adresat ieri mulţumiri pacienţilor „care au înţeles protestul medicilor de familie şi ne sunt alături”, declarând că au acordat pe 1 şi 4 aprilie „numeroase consultaţii pro bono pacienţilor care s-au prezentat la cabinete”. Totodată, reprezentanţii SNMF şi ai FNMPF au apreciat „revirimentul” caselor judeţene, care s-au mobilizat fără precedent pentru a asigura, pentru prima oară, semnarea actelor adiţionale cât mai aproape de momentul intrării în vigoare a acestora.

Pe de altă parte, au declarat că „dezavuăm practicile nepotrivite ale unor CJAS, printre care Suceava şi Bacău, care au ales să trimită pe teren, la cabinetele medicilor de familie, funcţionari pentru controale inopinate sau pentru a obţine semnătura medicilor de familie”, au mai precizat, printr-un comunicat, asociaţiile menţionate.

Acestea au mulţumit pentru solidaritate colegilor medici şi pentru faptul că „cei mai mulţi medici de familie au ales să urmeze recomandările SNMF şi FNPMF de a nu elibera documente în relaţia cu casa de asigurări”. Dr. Irina Badrajan ne-a mai spus că, la nivel local, medicii au eliberat astfel de documente, în zilele de 1 şi 4 aprilie, cât au fost în grevă japoneză. În schimb, majoritatea medicilor de familie suceveni au semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, abia începând de azi, actele adiţionale de prelungire a contractului-cadru.

De ieri, 5 aprilie, cabinetele de medicina familiei şi-au reluat integral activitatea în contract cu casa de asigurări, dar au anunţat că „protestul nostru va continua sub alte forme, pe care le vom anunţa în perioada următoare”. Cele două asociaţii medicale spun că, în ciuda protestelor medicilor, „sesizăm că nu am fost invitaţi la dialog”, solicitând „ieşirea decidenţilor din dialogul surzilor” şi o întrevedere cu cei cu drept de decizie, pentru a discuta „aceste probleme grave ale asistenţei medicale primare”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: