Majoritatea primăriilor din judeţ sunt… imune la virusul Zika!

Doar 48 de primării din opt oraşe şi 40 de comune al judeţului, din cele peste 100 care există, au transmis câte un răspuns la Direcţia de Sănătate Publică Suceava cu privire la planul de dezinsecţie pe acest an. Numai că, doar patru primării din mediul urban şi şase din rural au transmis că au planificat dezinsecţii pentru acest an, a informat ieri conducerea DSP. Celelalte au dat diferite răspunsuri, printre care că au luat cunoştinţă de necesitatea programării unor acţiuni de dezinfecţie, pe care le vor programa în funcţie de evoluţia situaţiei, altele au spus că nu au bani la buget pentru aşa ceva sau că vor planifica un buget pentru dezinfecţie la rectificativ.

Reamintim că Institutul Naţional de Sănătate Publică a recomandat autorităţilor publice locale să solicite primăriilor să revizuiască programele de combatere a dăunătorilor, inclusiv a ţânţarilor, în contextul anunţului OMS privind măsurile de prevenţie pentru virusul Zika. În acest context, DSP Suceava a solicitat autorităţilor locale ca, până la data de 31 martie, să informeze cu privire la planificarea acţiunilor de dezinsecţie pentru 2016.

Astfel, conform solicitării, primăriile ar trebui să aplice planul de combatere a ţânţarilor, să asigure folosirea substanţelor active pentru combaterea ţânţarilor din specia „Aedes albopictus” şi să intensifice măsurile de dezinsecţie mai ales în parcuri, în zonele cu acumulări de apă şi în jurul spitalelor de boli infecţioase.

Măsurile au fost dispuse mai ales că, din vara anului trecut, în România a apărut şi aşa-numitul „ţânţar tigru”, responsabil de transmiterea virusurilor Zika şi West Nile.

Specialiştii susţin că boala provocată de virusul Zika nu e gravă, dar „din punct de vedere statistic s-a observat că numărul de cazuri de infecţie cu virusul Zika şi microcefalie sau a unui sindrom cu paralizie este semnificativ”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: