Deoarece gradul de vaccinare a copiilor a scăzut în judeţ

DSP recomandă medicilor de familie o implicare mai activă în informarea părinţilor privind importanţa vaccinării

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis medicilor de familie din judeţ să-şi intensifice acţiunile de recuperare a copiilor care nu a fost încă vaccinaţi împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (vaccinul ROR), în contextul în care gradul de acoperire vaccinală a scăzut în judeţul nostru, la fel ca în toată ţara. De altfel, Ministerul Sănătăţii a cerut, săptămâna trecută, tuturor direcţiilor de sănătate publică, mobilizarea, în regim de urgenţă, pentru desfăşurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin împotriva rubeolei – rujeolei – oreionului (ROR), în contextul apariţiei unui focar de rujeolă cu 79 de cazuri confirmate în judeţele Bistriţa şi Cluj.

„DSP Suceava va verifica, în perioada următoare, cabinetele medicilor de familie unde gradul de vaccinare este sub media pe judeţ. Solicităm implicarea mai activă a medicilor de familie în mobilizarea şi informarea părinţilor privind importanţa efectuării acestui vaccin” a declarat directoarea adjunctă de la DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu.

Potrivit ei, în luna februarie a acestui an, DSP a desfăşurat o acţiune de verificare a gradului de acoperire cu vaccinul ROR, la copiii născuţi în 2014, care ar fi trebuit să primească prima doză de vaccin, rezultatul arătând un grad de acoperire vaccinală de 83,5%, în scădere faţă de anii precedenţi, procentajul optim fiind de 95%.

Dr. Zorescu a mai precizat că DSP deţine o cantitate suficientă de vaccin ROR, în stocul instituţiei fiind 6400 de doze, care asigură necesarul de vaccin până la sfârşitul anului în curs, iar la medicii de familie mai sunt repartizate încă 5000 de doze.

„În judeţul Suceava nu s-au înregistrat cazuri de rujeolă în ultimii 3 ani, în schimb au evoluat focare comunitare de oreion. De aceea, facem din nou apel către părinţii sugarilor, pentru a-i vaccina la 12 luni, dar şi la 5 şi 7 ani, când trebuie să primească cea de-a doua doză de vaccin” a spus dr. Zorescu.

Potrivit informaţiilor DSP, în ianuarie 2016 au fost raportate din judeţ 42 cazuri de oreion, în februarie au fost 58, iar în martie 62.

Rujeola este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată. La primele simptome, părinţii trebuie să se prezinte de urgenţă la medic cu copilul, pentru izolarea acestuia şi prescrierea tratamentului adecvat bolii şi, mai ales, pentru prevenirea complicaţiilor acesteia – diareea (gravă, mai ales în cazul sugarilor), otita medie, pneumonia, encefalita, putând interveni şi decesul. Oreionul (parotidita epidemică) este o boală infecţioasă acută, contagioasă, produsă de un virus care determină inflamarea glandelor salivare. Simptomele includ durerea în gât sau urechi, pierderea poftei de mâncare, febră moderată, tumefierea glandelor parotide. Una din complicaţiile majore ale oreionului este afectarea glandelor sexuale ale băieţilor, complicaţii ale pancreasului şi ale sistemului nervos. Rubeola este o boală infecţioasă acută eruptivă, în general benignă când este contractată după naştere. Dacă boala survine în primul trimestru de sarcină, infecţia fetală determină malformaţii congenitale ale fătului sau avort spontan.

Ministerul Sănătăţii a precizat că „singura modalitate de prevenire a celor trei boli, rujeola, oreionul şi rubeola este vaccinarea cu vaccinul ROR” şi recomandă tuturor părinţilor „să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: