Locuri de sacrificare a mieilor deschise de pe 18 aprilie

> „Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor” a precizat şeful DSVSA, Ionuţ Leon Postolache

Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în intervalul 18 aprilie – 30 mai a.c., face cunoscut Ionuţ Leon Postolache, şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa a Alimentară Suceava. Directorul executiv al DSVSA precizează că acordarea derogărilor pentru sacrificarea de ovine prin organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificare se face numai în cazul distanţelor mari faţă de abatoarele autorizate; numărului mare de miei, care depăşeşte capacitatea de sacrificare a abatoarelor autorizate din vecinătate; în funcţie de asigurarea cu personal sanitar veterinar permanent de control ante- şi post-mortem al animalelor.

„Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor” reliefează şeful DSVSA.

În vederea obţinerii avizului, locurile special amenajate temporar trebuie să dispună, printre altele, de facilităţi de colectare a materialelor cu risc specific, cât şi de dirijare a acestora spre unităţile de incinerare. Pe de altă parte, aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examinării post-mortem de medicul veterinar. În perioada sărbătorilor pascale, sacrificarea mieilor se efectuează inclusiv în abatoarele autorizate pentru activitatea de sacrificare de ovine. La solicitarea operatorilor de industrie alimentară, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate autoriza sacrificarea de miei şi în abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine. Abatoarele care beneficiază de derogare pentru sacrificarea ovinelor în perioada sărbătorilor pascale trebuie să respecte regulile privind prevenirea şi combaterea encefalopatiilor spongiforme transmisibile. Carnea obţinută în aceste abatoare poate fi livrată numai către unităţi de vânzare cu amănuntul, înregistrate sanitar-veterinar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: