Impostura ia cu asalt Primăria Capitalei

Mă veţi întreba ce caută un provincial în această ecuaţie complicată a alegerilor pentru Bucureşti, iar răspunsul va fi unul de bun-simţ: Capitala României e şi a celor „de la ţară”, iar primarul general e a doua funcţie în stat ca vizibilitate. Pe deasupra, primarii capitalelor europene, inclusiv ai Bucureştilor, şi-au folosit mandatul ca pe o trambulină politică extraordinară: aproape fără greş au fost rezerva de cadre pentru premieri şi preşedinţi…, nu şi invers.

În aceste condiţii, oricare cetăţean al României este obligat civic şi moral să privească cu atenţie identitatea, valoarea înscrişilor pentru cea mai râvnită demnitate publică bucureşteană, precum şi intenţiile formaţiunilor politice. Deoarece situaţia actuală este, din păcate, soră cu decepţia: aproape fără excepţie, candidaţii nu au nici anvergura, nici imaginea, nici notorietatea necesare unui astfel de demers, iar despre lipsa competenţelor şi a expertizei administrative aduc mărturie zilnic jurnaliştii şi televiziunile.

Însă poate că lucrul acesta ar putea fi suplinit prin învăţare, căci nimeni nu se naşte primar, nici preşedinte, premier, ministru. Din păcate nu pot confirma aptitudinile şi voinţa de a învăţa ale candidaţilor, cu atât mai mult cu cât ştiinţele politice şi administrative nu se bucură de cine ştie ce trecere printre politicienii noştri.

La o simplă privire, nici trecutul, backgroundul candidaţilor înscrişi până acum în cursă nu este încurajator, iar perspectiva de a ajunge alături de „colegii” lor primari ai celorlalte capitale ale statelor UE îmi dă fiori. Mi-a dat fiori şi până acum, căci, socotind după calitatea administraţiei noastre locale, după numeroasele dosare ale DNA şi condamnări ale justiţiei, după lipsa profesionalismului şi a moralităţii, după nivelul execrabil de reprezentare a intereselor bucureştene, niciunul dintre primarii postdecembrişti nu s-a ridicat la înălţimea funcţiei.

Nu ştiu ce şanse au ceilalţi doritori, dar PSD şi mare parte din mass-media dau ca sigură reuşita Gabrielei Vrânceanu-Firea (-Pandele), ceea ce înseamnă că social-democraţia românească o consideră cel mai bun politician al său, unul model. Ei, bine, cu acest model de politician spaţiul public are o mare problemă: vârf de lance în campania electorală prezidenţială a lui Victor Ponta, doamna care acum se vrea primar general al Capitalei României a reuşit printr-un comportament mai mult decât condamnabil să-şi compromită totalmente poziţia de candidat eligibil.

În toată bătălia electorală, s-a evidenţiat alături de Dan Şova şi alţii prin atacuri grosolane, descalificante la adresa contracandidatului Iohannis, încercând cu toţii să mârşăvească, să desfigureze omul, neamţul, nu politicianul prin acuzaţii josnice şi naţionalist-primitive: ba că e gângav, mut, inapt să articuleze o propoziţie în limba română, ba că nu e în stare să aibă copii, ba că a fost amestecat în traficul („vânzare”) de copii – teme foarte sensibile în România, ba că este sluga Angelei Merkel, a americanilor şi a lui Băsescu… Dar acuzaţia cea mai mizerabilă e legată de naţionalitate: candidatul PNL e neamţ şi „habar n-are”, iar Ponta – român get-beget şi e cel mai tare. În concluzie: Iohannis n-are ce căuta în fruntea României.

Amintindu-mi cât de convingătoare şi sigură era pe susţinerile sale, nu pot să-i dau crezare acum când îşi pune cenuşă în cap şi „regretă momentele din campania pentru Cotroceni, când l-a acuzat pe Klaus Iohannis că nu este «un bun familist» pentru că nu are copii”. Ba chiar ne promite că „în campania pentru Bucureşti, vrea să demonstreze că este altfel şi nu îşi va denigra contracandidaţii”, dar, în afara alor săi, cine-ar pute-o crede?

Fireşte, până la urmă Gabriela Vrânceanu-Firea va fi un primar ca şi alţii, doar că atât bucureştenii, cât şi noi provincialii ne-am dori o personalitate reprezentativă pentru Capitala României, una care să stea cu cinste şi demnitate alături de primarii celorlalte metropole europene. Din păcate, lucrul acesta încă nu va fi: e prea ruşinos trecutul recent al candidatei, iar ceea ce s-a întâmplat se poate repeta.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: