O tunică roş-albastră şi un model fanariot:

Charles Cornwallis şi Nicolae Mavrogheni

Ordonaţii soldaţi ai Majestăţii Sale, îmbrăcaţi în roşii tunici şi mereu cu armele în poziţie de atac, mărşăluiau prin virginele păduri din sudul coloniilor americane, avându-l în frunte pe bravul marchiz Charles Cornwallis (1738-1805), unul dintre comandanţii forţelor britanice de ocupaţie din timpul Războiului American de Independenţă. Rapoartele expediate din teren, în acel an de cotitură 1780, la cartierul general al comandantului suprem, Sir Henry Clinton, îi aduceau la cunoştinţă acestuia două succese militare repurtate de britanici la Camden şi Guildford Court House. Dar, curând, situaţia avea să ia o turnură gravă pentru „tunicile roş-albastre”, când crunta iarnă americană năvăli în colonii, blocându-l pe Cornwallis şi ale sale trupe la Yorktown. Blocada generalului George Washington l-a făcut pe marchizul de Cornwallis să capituleze ruşinos, un an mai târziu. Şi, ulterior, să se apuce de politică, fiind numit guvernator al Indiei, apoi vicerege al Irlandei, negociator al Tratatului de Pace de la Amiens din 1802. A murit în glorie, în calitate de guvernator al Indiei, perla Coroanei Britanice.

Peste întinsul ocean, la mai bine de 12.000 km, în Ţara Românească, se prefigura o altă „revoluţie”, căci un penultim domnitor fanariot, Nicolae Mavrogheni (1786-1790), făcea o contrapartidă Înaltei Porţi care l-a numit „galionul”, decapitându-l mai apoi, pentru nesupunere. A rămas totuşi în istoria Bucureştilor ca fiind cel care a avut iniţiativa construirii primului sistem centralizat de canalizare subteran, ale cărui tronsoane se văd şi azi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: