La mulţi ani, Poliţia Română !

Sute de persoane, cu mic cu mare, au fost ieri alături de poliţiştii suceveni de ziua lor, sărbătorită pe 25 martie, zi legată creştineşte, în ultimii 14 ani, şi de sărbătoarea Bunei Vestiri.

Festivităţile dedicate Zilei Poliţiei Române, la Suceava, au început dimineaţă, la ora 8.30, cu cinstirea poliţiştilor eroi suceveni căzuţi la datorie, manifestare emoţionantă, desfăşurată în prezenţa conducerii IPJ Suceava, prin depunerea de coroane de flori tricolore la Monumentul Poliţistului Erou din faţa sediului IPJ Suceava.

Imediat după aceea, sediul IPJ a fost invadat de peste 230 de copii care, de „Ziua porţilor deschise”, s-au jucat, dar în cel mai serios mod, participând la informări, vizionând filme educative sau urmărind exerciţii de luptă desfăşurate de poliţiştii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale. Expoziţia de arme organizată de Serviciul Arme, Muniţii, Substanţe Periculoase al IPJ Suceava le-a permis vizitatorilor să vadă de aproape dotările de această natură ale poliţiştilor suceveni, fiindu-le totodată explicate efectele distructive ale acestora şi pericolul reprezentat de utilizarea neautorizată.

„Tinerii au trecut pe rând pe la laboratorul poligraf, «detectorul de minciuni», poliţiştii arătându-le că «minciuna are picioare scurte» şi că adevărul este o valoare umană care întotdeauna învinge” a comunicat ieri IPJ Suceava, informând asupra vizitelor copiilor în sediul instituţiei.

După ora 10, pe esplanada „Universităţii Ştefan cel Mare”, sucevenii au putut asista la prezentarea a şase autospeciale din dotarea IPJ Suceava, aparatelor radar, laboratorului criminalistic mobil, dubelor de intervenţie ale luptătorilor SAS, armament, primind materiale promoţionale. „A fost o amplă manifestare de promovare a muncii de poliţist şi a instituţiei Poliţiei, care a suscitat un real interes pentru cei peste 300 de tineri participanţi la activităţi” a transmis Biroul de presă al Poliţiei Suceava.

Poliţia, una dintre cele mai vechi instituţii ale statului român

Poliţia, ca rol şi rost în ţara noastră, nu poate fi dezlipită de existenţa statului român, fiind una dintre cele mai vechi instituţii ale sale.

Prima instituţie poliţienească a fost Agia, ce asigura ordinea publică în Bucureşti, înfiinţarea ei fiind atestată de pe vremea domnitorilor Neagoe Basarab şi Mihai Viteazul.

Cartea Rodicăi Ojog Braşoveanu „Agentul secret al lui Altin-Bey”, roman de ficţiune, dar care are însă la bază mărturii din scrierile şi letopiseţele vremii, dă viaţă unui personaj, logofătul Radu Andronic, foarte asemănător unui poliţist sub acoperire. Trăind în mijlocul turcilor, vizitând marile curţi ale vremii, acest slujitor în primul rând al Ţării Româneşti, iar abia apoi al domnitorului Constantin Brâncoveanu îşi slujeşte poporul, culegând informaţii şi intervenind în situaţii grele pentru ţară, direct din curtea duşmanului, până la sacrificiul suprem.

„Poliţie” de 210 ani

Poliţia Română se numeşte „poliţie” de 210 ani, de când domnitorul Mihai Suţu a numit astfel organele de pază şi ordine din Bucureşti.

Prima structură centrală care avea în grijă organizarea şi coordonarea activităţii poliţieneşti a fost creată în 1850, pe vremea lui Ghica Vodă, care emite „Cronica poliţienească”  ce apare cu 158 de articole ce priveau treburile „înaltei poliţii” şi „obişnuitei poliţii”.

194 de ani de „lege şi onoare”

Ziua Poliţei Române se sărbătoreşte de Buna Vestire abia din anul 2002, legând astfel instituţia de simbolul creştin al acestei sărbători, de pe primul steag al Marii Agii, o ghirlandă din aur în interiorul căreia este Maica Domnului, înaintea îngerului ce îi aduce vestea cea bună.

Acel steag a fost oferit în 1822 de domnitorul Grigore Dimitrie Ghica, Marelui Agă, şefului poliţiei de atunci.

Prin perpetuarea  simbolului Bunei Vestiri care se regăseşte şi astăzi pe drapelul Poliţiei Române, instituţia a marcat ieri 194 de ani de ani de „lege şi onoare”.

Poliţistul anului 2016, un „agă” mult mai delicat

Instituţia Poliţiei a progresat odată cu statul român, a căpătat vigoare şi putere, odată cu maturizarea şi transformarea lui istorică.

În decursul timpului, temuţi, înjuraţi, dar necesari, iubiţi şi respectaţi, burtoşi şi absurzi sau inteligenţi şi atletici, corupţi sau eroi, în uniformă, în costum de firmă sau având cagula pe faţă, poliţiştii s-au schimbat de asemenea ca profesionişti şi ca oameni.

Chiar dacă în anul 2016 oamenii legii par şi fiinţe delicate care organizează expoziţii în holul instituţiei, concerte de 8 Martie, sunt invitaţi la radiouri şi televiziuni, susţin proiecte sociale, împart surâzând pliante preventive şi le spun copiilor să poarte cască şi cotiere când urcă pe biciclete, rolul şi rostul lor de bază a rămas acelaşi, asigurarea siguranţei colectivităţii prin respectarea de către toţi membrii ei, a legilor României.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: